De meeste mensen kennen van het lam alleen de lamskotelet of de lamsbout. Zonde, want er is nog zoveel meer te maken van wat lekker lamsvlees. Voor dit stoofpotje kun je in principe de meeste soorten lamsvlees gebruiken. Zelf heb ik het kortgeleden gemaakt met vlees afkomstig van de lamsschouder. Heerlijk!
Ingrediënten voor lamsstoofpot
- 500 gram lamsvlees in blokjes
- 150 gram spekjes
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 aubergine
- 100 gram mini tomaatjes
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- Klein flesje witte wijn
- 1 bouillonblokje
- 100 ml kookroom
- 1 flinke eetlepel Italiaanse kruiden
- Zout en peper
Bereidingswijze van lamsstoofpot
Zet een flinke braadpan op hoog vuur en doe de spekjes erin (zonder boter of olie). Bak de spekjes uit en haal ze dan uit de pan. Doe het lamsvlees in de pan en bak rondom op hoog vuur goudbruin. Voeg wat boter toe als de pan te droog wordt. Draai als het vlees mooi bruin is het vuur wat lager.
Snijd de ui en knoflook fijn en bak ze mee met het vlees. Voeg ook de Italiaanse kruiden toe en zout en peper. Snijd de groenten in blokjes en voeg ze toe. Schep om en bak even mee.
Voeg de wijn toe en laat even meebakken. Kook ondertussen een kom water en los er een bouillonblokje in op. Voeg dit ook toe aan het groentemengsel. Zet het vuur omlaag en stoof in ongeveer 45 minuten gaar met deksel op de pan.
Haal het deksel van de pan. Voeg de room toe en roer door elkaar. Draai het vuur iets hoger en laat het deksel van de pan. Roer regelmatig om, zodat het vocht kan inkoken. Na ongeveer 10-15 minuten heeft de stoofpot de gewenste dikte.
Serveer met aardappeltjes of met wilde rijst. Eet smakelijk!