Stel: je hebt even niet zo veel in huis. Toch moet je het eten klaar zien te maken en je hebt geen tijd voor, of zin in, boodschappen doen. Wat doe je? Dan draai je even snel een simpele, lekkere carbonara in elkaar. Super simpel, gemakkelijk te maken van restjes die je eigenlijk altijd wel hebt liggen en nog lekker ook!
Ingrediënten (2 personen)
- Macaroni, spaghetti of een andere pasta
- Een of twee eieren
- Restje melk
- Zout / peper
- Kaas, de soort maakt weinig uit
- Ham, in blokjes of plakjes
- Restje spek als je dat hebt
Werkwijze
Kook de pasta in ruim water. Vervolgens neem je een wok pan die je warm laat worden. Doe melk, ei, kaas, spek en ham bij elkaar in een kom en klop het met de garde tot een dun sausje. Het geeft niet als het niet helemaal egaal is, dat trekt wel bij tijdens het verwarmen. Doe de saus in de wok pan en laat dit langzaam opwarmen. Roer regelmatig, anders zal het ei stollen en krijg je meer een roerei dan een saus (ook best lekker trouwens!). Je kunt er altijd naar wens nog meer dingen aan toevoegen: kruiden (denk aan peterselie of dille), maar ook bijvoorbeeld tonijn in plaats van ham of geitenkaas in plaats van gewone kaas. Als alles goed verhit is en de pasta is gaar, doe je het bij elkaar. Eet smakelijk!
Het zal je waarschijnlijk zijn opgevallen dat ik geen hoeveelheden ham, kaas en melk heb genoemd in dit carbonara recept. Dat komt vooral omdat dit geheel naar eigen keus kan. Wil je een dikke carbonara saus? Dan gebruik je veel kaas en ei en maar weinig melk. Wil je juist een wat dunnere saus? Meer melk toevoegen. Doe hoeveelheden hangen ook af van de hoeveelheid restjes die je in huis hebt. Soms heb ik een blikje ham of een pakje hamblokjes liggen. Maar soms heb ik alleen maar een restje achterham dat over was van het broodbeleg. Het hindert niets, zolang je dan maar wat compenseert met de andere ingrediënten en regelmatig even proeft. Dit is een bijzonder flexibel en simpel Italiaans recept dat naar alle kanten kan worden aangepast, veranderd en verbeterd naar eigen smaak en inzicht.