Binnenkort begint het gourmet-seizoen weer. Vanaf december vind je weer in elke winkel gourmet pakketten. Best handig, met al die stukjes vlees. Maar… zo goedkoop is het niet! Sterker nog, als je het per gewicht gaat uitrekenen is een gourmetschotel een stuk duurder dan ‘gewoon’ vlees. Wil jij goedkoop gourmetten? Zo doe je dat!
1. Slavinken
De meeste gourmetschotels hebben mini-slavinkjes. Natuurlijk kun je die ook zelf maken! Maar vaak ben je dan best lang bezig, terwijl het nog veel simpeler kan!
- Koop een klein pakje gehakt en een pakje ontbijtspek. Snijd het spek in kleinere reepjes. Rol van het gehakt balletjes of staafjes en rol ze in een stukje spek.
- Koop een pakje van 2 of 3 normale slavinken. Snijd ze in dunne plakjes (ong. 1 cm dik). Deze kun je net zo goed bakken op de gourmet, ze hebben dezelfde smaak, maar ze zijn wel veel goedkoper!
2. Chipolataworstjes
Je kunt eigenlijk niet echt gourmetten zonder chipolata worstjes. Maar wist je dat je ook gewone chipolata worstjes (of andere worstjes) prima op de gourmet kunt klaarmaken? Er is namelijk geen verschil! Je kiest voor smalle, dunne worstjes. Een complete saucijs wordt natuurlijk niet gaar op de gourmet. Vervolgens snijd je de worstjes in 3 of 4 stukjes. Zo heb je in een handomdraai een keurig bakje chipolata worstjes, meteen klaar voor de gourmet.
3. Hamburger
Hamburger is ook zo’n vast gerechtje tijdens het gourmetten. Je koopt gewoon een pakje met twee of drie verse hamburgers en je snijdt ze in kleine stukjes. Eventueel kun je wat bloem of paneermeel gebruiken om ze minder plakkerig te maken. Natuurlijk kun je ook heel goed ingevroren hamburgers gebruiken. Deze zijn gemakkelijker klaar te maken en ze zijn ook al voorgegaard.
4. Shoarma
Sinds enkele jaren hoort shoarma in het gourmet menu. Natuurlijk kun je gewoon een klein pakje shoarma kopen. Zo heb je meteen genoeg shoarma en je hoeft er niet eens iets voor te doen.
5. Groenten
Veel mensen kopen uit gemakzucht een bakje gesneden paprika en gesneden ui. Heb je weleens naar de prijsverschillen gekeken? Voor een bakje waar een halve paprika in zit betaal je al snel twee keer de prijs voor een losse paprika. En bij ui is het nog erger: je betaalt meer dan 1 euro voor een bakje gesneden ui, terwijl een losse ui maar 6-10 cent kost. Even zelf snijden en je bespaart best wat geld!
Meerdere gourmet pakketten maken
Waarschijnlijk denk je nu: dat klinkt wel mooi, maar dan heb ik veel te veel vlees. Het klopt dat je inderdaad heel wat meer vlees hebt als je pakjes koopt. Maar je kunt er natuurlijk wel meerdere gourmet pakketten van maken. Je verdeelt het vlees bijvoorbeeld allemaal over twee porties. De ene gebruik je meteen, de andere vries je in. Je kunt het vlees in gewone bakjes of zakjes invriezen. Als je het vacuüm verpakt kan het nog langer in de diepvries blijven liggen!
Een gourmet pakket kost al snel zo’n 8-15 euro. Als je gaat rekenen, ontdek je dat het kopen van losse pakjes vlees ongeveer hetzelfde kost. Met dit verschil dat je wel 2x zoveel vlees voor hetzelfde geld hebt gekocht! Je kunt dus van hetzelfde geld 2x gourmetten. En dat maakt nogal een verschil, zeker nu de boodschappen steeds duurder worden.