We drinken graag een glas wijn bij ons eten. Maar bij welk gerecht serveer je welke wijn? Er zijn verschillende regels om rekening mee te houden. Want niet alle wijn past bij elk gerecht. Wijn in combinatie met een maaltijd kan ervoor zorgen dat de smaak van beide verandert. Zodra je wijn of eten in je mond hebt gehad passen je smaakpapillen zich aan naar die smaak. Zo zal je bijvoorbeeld nauwelijks het zoete van een wijn proeven als je een zoet gerecht eet. Hierdoor zal een milde wijn minder lekker smaken. Daarom is het aan te raden om de juiste wijn te kiezen bij het gerecht dat je serveert. Deze zeven tips helpen je om de juiste wijn te serveren bij je gerecht.
1. Kleur met kleur
Dit is de meest bekende wijnregel, maar niettemin een hele belangrijke. Combineer dezelfde kleuren met elkaar. Zo serveer je vis, kip of groenten (wit en groen) met witte wijn terwijl je rood vlees of kruidige gerechten met rode wijn serveert.
2. Schenk lichte wijnen vóór zwaardere wijnen
Ben je van plan meerdere wijnen te schenken? Schenk dan de wijnen die lichter van smaak zijn eerst voordat je aan de wijnen met zwaardere smaken begint. Want ook onder wijn zelf geldt dat je smaakpapillen zich aanpassen aan de wijn. Na een zware wijn zal een lichte wijn amper te proeven zijn.
3. Clean palate
Wil je ervoor zorgen dat de smaak in je mond weer neutraal is voordat je aan de volgende wijn of gerecht begint? Serveer dan een bubbeltjeswijn zoals champagne. Dit soort wijn zorgt voor een “clean palate”
4. Wijn uit de regio
Vind je het moeilijk om een wijn te kiezen? Kies dan een wijn uit de regio van de producten die in je maaltijd verwerkt zitten. Vaak passen de lokale smaken goed bij elkaar.
5. Kies het één of het ander
Besluit waar je de nadruk op wilt leggen, op de wijn of op het eten? Bij complexe maaltijden doet een complexe wijn niet veel goeds. Serveer hierbij een simpele maar goede wijn. Heb je juist een hele bijzondere wijn die je wilt serveren? Hou de maaltijd dan simpel van smaak.
6. Licht en zwaar
Een andere regel is dat je een lichte wijn serveert bij een gerecht met lichte en zachte smaken. Wil je juist een kruidig gerecht aanbieden? Kies dan voor een wat zwaardere rode wijn die voldoende smaak heeft in vergelijking met het gerecht.
7. Dessertwijn
Vergeet ook zeker niet de dessertwijn! Er zijn veel heerlijke zoete en rode fruitige wijnen die perfect passen bij desserts. Bij chocolade desserts past een rode zoete wijn goed, terwijl bij romige of fruitige dessert een witte zoete wijn heerlijk is.
Enkele wijnen en de bijpassende gerechten:
– Pinot Noir: bij gerechten met aardesmaken zoals paddenstoelen of truffel
– Chardonnay: Dit is een lekkere combinatie met vettige vis of vis in een romige saus
– Champagne: Bij zoute gerechten zoals noodlesoep
– Cabernet Sauvignon: Dit is de perfecte wijn voor bij rood vlees
– Sauvignon Blanc: Heb je een bittere smaak in het gerecht, zoals grapefruit of witlof? Kies dan voor deze wijn
– Droge rosé: Past perfect bij gerechten met veel kaas
– Pinot gricio: Dit is een heerlijke combinatie met lichte visgerechten
– Shiraz: Deze smaakvolle wijn past bij pittige en kruidige gerechten