Barbecues zijn al jaren niet meer weg te denken uit de food wereld. Het is heerlijk om buiten te genieten van het mooie weer, terwijl je zelf je eigen stukje vlees aan het bakken bent. Gezellig kletsen met familie en vrienden, biertje of wijntje erbij… Puur genieten! De standaard Nederlandse barbecue gaat als volgt: er worden kolen in de barbecue gegooid, wat aanmaakblokjes erbij, aansteken en een kwartiertje wachten. Dan het vlees op de barbecue en voilà: dat is dan weer dat. En je zult ons ook nooit horen beweren dat dit niet kan of dat het vlees niet lekker wordt. Maar… je kunt zóveel meer met een barbecue! Wat dacht je van technieken als roken, roosteren, schroeien, grillen of pizza’s bakken in je barbecue? Nee, dat kan niet zomaar met elke barbecue. Maar wel met elke Kamado!
Wat is er zo bijzonder aan dit type barbecue?
Wanneer we een Kamado barbecue bekijken, zien we meteen iets opvallends: de barbecue is van keramiek en is bijzonder robuust en zwaar. Zelfs een kleine keramische bbq weegt al snel 40 kilo of meer. De wanden zijn van dikke keramiek, dat de warmte goed vasthoudt en reguleert. Ook de deksel is van hetzelfde materiaal gemaakt. En dat betekent dat de Kamado barbecue levenslang meegaat: hij zal nooit roesten! Behalve het feit dat de barbecue is gemaakt van keramiek, valt er nog iets op: er horen allerlei attributen bij. Extra roosters, een grillplaat en een stoombakje zijn maar enkele voorbeelden hiervan.
De mogelijkheden van de Kamado
De typische vorm van de barbecue en het gekozen materiaal maken allerlei interessante technieken mogelijk. Natuurlijk kun je de barbecue gewoon gebruiken voor je stukje vlees, maar dan komt hij niet echt tot zijn recht. Dit is onder andere wat je ermee kunt:
- De grillplaat is heerlijk voor gegrild vlees. Bovendien kun je hier ook pizza’s op bakken. Je hebt dus meteen een professionele pizza-oven!
- De roosters zijn geschikt voor verschillende hoogtes. Je kunt bijvoorbeeld de barbecue vullen met kokosbriketten, die wat langzamer gloeien dan houtskool briketten. Daardoor kun je het vlees heel laag boven het vuur hangen en langzaam roosteren.
- Er is een stoombakje, wat je in de barbecue kunt zetten. Vul het met water, doe de deksel van de barbecue dicht en je vlees, vis of groente wordt heerlijk gestoomd.
- Je kunt een Ducht Oven gebruiken in de Kamado barbecue. Dit is een speciale pan waarin je stoofpotjes kunt maken. Hoe gaaf is het om een stoofpotje klaar te maken op de barbecue!
- Er zijn speciale Kamado wokpannen voor de barbecue. Ideaal om je gerechten even lekker te wokken op hoog vuur!
- Vlees of vis roken lukt alleen met relatief laag vuur in een gesloten barbecue. In de meeste Nederlandse barbecues zal dat niet lukken, maar in de Kamado wel! Neem een zakje rookkruiden en rook zelf de lekkerste gerookte vis of vlees. Wat dacht je van een gerookt beenhammetje van de barbecue?
De Kamado inbouwen in je buitenkeuken
Je kunt ontzettend veel met de Kamado en dus zul je veel meer tijd buiten doorbrengen. Heb je er de ruimte voor, dan is het fijn om ook een tafel te hebben om het eten voor te bereiden. Dankzij de dikke keramische afwerking van de barbecue kan hij gewoon in een buitenkeuken worden geplaatst. Dit lukt niet met een gewone barbecue, omdat het metaal veel te heet wordt en brand kan veroorzaken. De Kamado is de barbecue bij uitstek die wordt ingebouwd in een buitenkeuken, zodat optimaal kan worden geprofiteerd van lekker weer en lekkere recepten!
In Nederland is er maar één grote leverancier van Kamado barbecues: Kamado Express. Dit bedrijf levert verschillende types Kamado barbecues, waaronder de bekende Bastard, Monolith en Saffire. Daarnaast zijn er allerlei accessoires te krijgen bij de barbecues en worden er ook prachtige en originele giftsets aangeboden. Overweeg je nog of deze barbecue echt wel iets voor jou is? Dan is het een leuk idee om een barbecue-workshop te volgen die speciaal is gericht op de Kamado. Zo oefen je allerlei verschillende technieken en leer je de mogelijkheden van deze super-barbecue goed kennen.