Kokosmakronen zijn verreweg de makkelijkste koeken die je ooit zelf hebt gemaakt. Heb je het weleens geprobeerd, dan weet je meteen dat je wordt opgelicht in de winkel. Want als je ze daar koopt zijn ze nog best duur, terwijl de zelfgemaakte super simpel zijn en haast niets kosten. Bovendien kun je thuis allerlei leuke varianten op kokosmakronen maken! Wij laten je zien hoe gemakkelijk kokosmakronen zijn en geven je vijf bijzondere smaken die je er zelf in kunt verwerken.
Kokosmakronen: de basis
De basis is eenvoudig. Je hebt nodig:
- 400 ml gecondenseerde melk
- 400 gr kokos (geraspt)
Gecondenseerde melk wordt vaak verkocht in blik. Het is melk waar veel vocht uit is gehaald en waar meestal suiker aan is toegevoegd. Het is belangrijk dat je niet kiest voor koffiemelk of gewone melk, want dan krijg je totaal andere koeken!
Het maken van de kokosmakronen is simpel. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom de ingrediënten door elkaar met een lepel. Kneed het deeg snel even door en maak er bolletjes van, die je verdeelt over een bakplaat. Bak ze dan 10-15 minuten totdat ze goudbruin zijn. Daarmee ben je alweer klaar: je ziet hoe simpel het is. Daarom is het leuk om in dit recept wat te variëren.
1. Kokosmakronen met chocolade
Voeg bij de ingrediënten 200 gram chocolade chips bij. Of hak zelf een reep chocolade in stukjes en voeg deze toe. Let bij het kneden op dat de chocolade bolletjes wel en beetje verdeeld zijn over het deeg. De rest van het recept werkt precies hetzelfde als gewonen kokosmakronen.
2. Speculaas-kokosmakronen
Ben je dol op speculaas? Dan voeg je gewoon een flinke theelepel speculaaskruiden toe aan je deeg. Krijg je een lekkere smeuïge smaak van in je kokosmakronen. De rest van het recept blijft zoals het is, de koeken worden bij het bakken wel iets donkerder.
3. Stukjes aardbei in de kokos
In de zomer kun je de aardbeien natuurlijk niet laten staan. Dus hak je wat aardbeien in kleine stukjes en doe ze door het deeg. Zorg dat de aardbeien als je begint wel goed droog zijn, want veel extra vocht kan zorgen dat de koeken niet goed gaar worden in de oven.
4. Honingkoeken
Kokosmakronen zijn van zichzelf niet zo heel zoet. Je kunt ze wat extra zoeten door zo’n 20 ml honing in het deeg te doen. Dan is kneden met de hand niet meer zo handig en kun je beter twee (houten) lepels gebruiken. Het kan zijn dat de baktijd iets varieert, afhankelijk van de honing die je hebt gebruikt. Goed in de gaten houden dus!
5. Kokos met citroen
Was een citroen en rasp de schil boven het deeg. Voeg ook een paar drupjes citroensap toe. Zo krijg je een lekkere frisse smaak aan je koeken, die vooral ‘s zomers erg lekker is! De baktijd van de koeken veranderd niet en ook de kleur veranderd nauwelijks als je citroen toevoegt.
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com