Truffels zijn een echte delicatesse. Ze worden vaak gezien als heerlijk liflafje voor fijnproevers. Vroeger waren truffels alleen voorbehouden aan echt rijke mensen. Gelukkig zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar voor iedereen. Je kunt dus zelf aan de slag met truffels. Natuurlijk ga je niet voor die armzalige gedroogde truffels uit de supermarkt. Zó maak jij de lekkerste recepten met verse truffels!
De zwarte wintertruffel: brengt warme gerechten op smaak
De zwarte wintertruffel is een heel bekende truffel. Het seizoen van de wintertruffel loopt van half december tot eind maart. In deze periode kun je het beste verse truffels bestellen. Je kunt ze vaak ook buiten het seizoen bestellen, maar dan zijn ze natuurlijk wel minder vers. De zwarte truffel wordt heel veel gebruikt in de keuken, met name in warme gerechten. Je kunt de truffel het beste heel fijn snijden en als laatste bij een gerecht voegen. Door de truffel even mee te verwarmen krijgt hij een heerlijke smaak en voegt aroma toe aan het hele gerecht. Wil jij lekkere verse zwarte truffel in een gerecht doen? Dan gebruik je ongeveer 4-5 gram per persoon. Dat lijkt weinig, maar door de sterke smaak proef je de truffel nog prima!
Tip: Combineer de truffels vooral in ‘aardse’ gerechten. Bijvoorbeeld in aardappel- of pastagerechten komen truffels meestal goed tot hun recht.
De verse zomertruffel en herfsttruffel als garnering
De zomer- en herfsttruffel lijken heel sterk op elkaar. Zó sterk zelfs, dat men er nog niet over uit is of het wel verschillende truffels zijn! Je gebruikt de truffels op dezelfde manier en ze hebben ook ongeveer dezelfde smaak. De zomertruffel en herfsttruffel zijn eigenlijk de ‘saaiste’ van de truffels. Hoewel ze wel degelijk de typische truffelsmaak hebben, is die minder uitgesproken dan bijvoorbeeld de zwarte of witte truffel. Daardoor heb je er wat meer van nodig in een gerecht. Bovendien verliezen deze truffels hun smaak als hij ze worden verwarmd. Dat maakt de verse zomertruffel en de herfsttruffel ideaal als garnering van gerechten. De truffel wordt vlak voor het serveren ruim over het gerecht geschaafd. De lichte truffelsmaak is heerlijk in een gerecht, maar is niet overheersend sterk aanwezig. Bovendien zijn deze soorten ook de goedkoopste van alle truffels, dus is het geen probleem om wat meer te te gebruiken. Van de zomertruffel en de herfsttruffel gebruik je ongeveer 8-10 gram per persoon.
Tip: Deze truffels laten zich prima schaven over aardappel- en pastagerechten. Maar ze zijn ook heel geschikt voor het garneren van bijvoorbeeld salades en andere koude gerechten!
De witte truffel: het meest exclusieve ingrediënt
Als laatste is er nog de meest bijzondere truffel: de witte truffel. Deze truffel heeft een heel sterke geur en smaak. Dat maakt de witte truffel ook een van de meest exclusieve ingrediënten die je kunt bedenken. Het is jammer genoeg ook een van de duurste ingrediënten. Een witte truffel is net als een goede wijn. Je begint met het ruiken van de geur en vervolgens proef je hem met kleine beetjes tegelijk. Van de witte truffel gebruik je veel minder dan bijvoorbeeld van de zomertruffel, omdat de smaak veel sterker is. Deze truffel wordt vrijwel nooit meegebakken met een gerecht, omdat dat de smaak verminderd. Daar is deze truffel veel te kostbaar voor! De witte truffel wordt vrijwel altijd aan tafel over een gerecht geschaafd. Met een hoeveelheid van 3-4 gram per persoon heb je al genoeg om van de heerlijke smaak te kunnen genieten.
Tip: Deze truffel is de duurste ter wereld. Dat betekent ook dat je het risico loopt dat je wordt opgelicht. Sommige sites bieden witte truffel heel goedkoop aan, maar meestal krijg je dan zomer- of herfsttruffel thuisgestuurd. Let dus goed op de betrouwbaarheid van de winkel en koop nooit truffels als het te goedkoop is om waar te zijn.
Truffels zijn heel bijzondere paddestoelen die moeilijk te vinden zijn. Ze zien er aan de buitenkant niet erg appetijtelijk uit, maar blijken wel een heerlijke geur en smaak te hebben. Gedroogde truffels verliezen al snel hun smaak en hebben eigenlijk geen toegevoegde waarde voor een gerecht. Wil jij koken met verse truffels? Dan weet je nu welke truffels je het beste kunt gebruiken!