Gin is sterk in opkomst. Niet alleen om lekkere cocktails mee te maken, maar ook om mee te koken. Een recente uitgave van een boekje over koken met gin heeft daar extra bij geholpen. Het wordt dus tijd dat wij ook aan de slag gaan met gin. Een gewaagd experiment: mosselen koken met gin! Het resultaat is heerlijk, mits je een goede gin gebruikt. Je kunt het best een goede gin kopen via drankdozijn.be.
Ingrediënten voor mosselen met gin
- 2 kg mosselen
- 100 ml gin
- 35 gr roomboter of margarine (bij voorkeur roomboter voor een sterkere smaak)
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml creme fraiche
- 1 ui
- Handvol verse peterselie
- Peper en zout naar smaak
- Gin-tonic om bij het eten te serveren
Bereidingswijze van gin-mosselen
Spoel de mosselen eerst goed schoon. Haal slechte mosselen eruit, zoals mosselen die kapot zijn of die open staan of leeg zijn. Open mosselen sluiten zich soms nog als je er een tikje op geeft. Dat betekent dat de mossel nog leeft en dus nog goed gegeten kan worden. Mosselen die open blijven zijn dood en vaak al bedorven, dus die kun je beter weggooien.
Zet een grote mosselpan op het vuur en smelt er de boter zachtjes in. Snijd de ui klein en hak de knoflook fijn. Voeg ze toe en laat even rustig fruiten in de boter. Voeg dan de gin en de mosselen toe en draai het vuur omhoog.
Laat de gin koken en doe het deksel op de pan. Zo stomen de mosselen vanzelf gaar. Na enkele minuten openen de schelpen zichzelf. Schud de pan even op en neer zodat ook de onderste schelpen de ruimte krijgen om open te gaan. Laat de schelpen dan nog even doorgaren.
Haal de mosselen uit de pan en doe ze in een grote kom. Laat het kookvocht een beetje inkoken op hoog vuur. Als er nog een klein beetje over is voeg je de creme fraiche en de fijngehakte peterselie toe. Roer dit door elkaar en proef even. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vergeet niet dat de mosselen meestal ook al vrij zout zijn!
Doe de mosselen op 4 borden. Eventueel kun je de mosselen alvast uit de schelpen halen, maar meestal wordt dat aan tafel gedaan. Schep de saus over de mosselen. Garneer met de peterselie en serveer met een lekker glaasje gin-tonic. Mosselen zijn lekker met wat (zelfgebakken) vers brood met kruidenboter.