Wanneer mensen pannenkoeken eten, denken ze altijd dat dit ongezond is. Tenslotte worden ze gebakken in boter, zijn ze vaak vet en worden ze ook nog eens belegd met stroop of suiker. Toch hoeven pannenkoeken helemaal niet ongezond te zijn. Hier vind je verschillende tips waarmee jij op een gezonde manier kunt genieten van heerlijke pannenkoeken!
1. Het beslag
Het beslag van pannenkoeken is meestal helemaal niet ongezond. Bloem, eieren en melk zijn juist ingrediënten die gezond voor je zijn en die je prima kunt eten. Het gaat vooral vaak mis op het gebied van zout. Mensen voegen al snel veel te veel zout toe aan pannenkoeken, waardoor hun gezondheidswaarde pijlsnel daalt. Wist je dat, wanneer je de pannenkoek goed belegd, je helemaal geen zout nodig hebt? Verder kun je het recept nog wat gezonder maken door de bloem te vervangen voor meergranenmeel. Dit maakt je pannenkoek steviger en lekkerder, maar zorgt er vooral voor dat er meer vezels in zitten die goed zijn voor darmen en stoelgang.
2. Bakmateriaal
Nog een extra verrassing: wist je dat sommige pannen ook de gezondheid van pannenkoeken beïnvloeden? Kies voor een pan met een degelijke anti-aanbak laag en zorg ervoor dat de pannenkoek wordt gebakken op een gelijkmatige warmtebron. Daardoor wordt de pannenkoek mooi gelijkmatig bruin en voorkom je aangebrande randen of aangekoekte resten in de pan. Verder kun je het beste kiezen voor speciaal bak- en braadvet in plaats van boter: je proeft eigenlijk geen verschil, maar het speciale bak- en braadvet is over het algemeen gebaseerd op plantaardig vet waardoor het minder ongezond is. Gebruik vooral niet teveel vet: in een goede pan heb je nauwelijks vet nodig!
3. Wat bak je mee?
Wist je dat een echt gezonde pannenkoek meestal geen naturel pannenkoek is? Je kunt vanalles meebakken in je pannenkoek waardoor hij niet alleen gezonder, maar ook lekkerder wordt. Naast de bekende appelpannenkoek kun je je wagen aan hartige pannenkoeken: paprika, courgette, champignons en tomaten laten zich heerlijk meebakken. Ook kun je kiezen voor andere fruitsoorten, zoals banaan of kiwi. Je kunt hier lekker mee experimenteren, alleen kun je beter niet kiezen voor het toevoegen van kaas (vanwege het vet) of vlees zoals ham of spek. Daar worden pannenkoeken dan weer niet zo gezond van.
4. Beleg op de pannenkoek
Je zult merken dat een pannenkoek waar je groentes of fruit in hebt meegebakken eigenlijk nauwelijks beleg nodig hebben. Wil je toch nog iets eroverheen, kies dan voor kaneel of kaneelsuiker, een heel klein beetje ketchup of currysaus of een ander sausje dat je zelf bij je pannenkoek vind passen. Pas hier wel mee op, want juist het beleg maakt een pannenkoek ongezond.
Eet smakelijk!
Met deze vier tips blijft er nog maar één ding over en dat is genieten. Nu hoef je pannenkoeken niet meer te beperken tot kinderfeestjes: deze gezonde pannenkoeken zijn geen dikmakers en kunnen zelfs gezonder zijn dan een broodmaaltijd! Hoe meer groentes of fruit je in de pannenkoeken verwerkt, hoe beter ze voor je zijn. Eet smakelijk!