Zalmfilet wordt door de meeste mensen gewoon gebakken. Sommigen nemen nog de moeite om hem te braadatomen, maar daar houdt het meestal wel mee op. Dat is best jammer, want met zalm kun je nog veel meer doen. Je kunt hem bijvoorbeeld serveren met deze heerlijke saffraansaus!
Ingrediënten voor zalmfilet met saffraansaus
- 3-4 sjalotjes
- 500-600 gram zalmfilet
- 100 gram roomboter, gekoeld
- 2 dl witte wijn
- Een scheutje ongeklopte slagroom
- 1 envelopje saffraandraadjes
- 40 gram smeerboter of margarine op kamertemperatuur
Bereidingswijze
Snipper 2 sjalotjes zo fijn mogelijk. Wrijf wat saffraandraadjes tussen je vingers en ruik eraan. Zo kun je controleren of het goede saffraan is.
Doe de wijn in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte sjalotjes en de saffraandraadjes toe. Laat dit rustig inkoken tot je nog maar 2 eetlepels vocht over hebt. Roer dan twee-drie eetlepels slagroom erdoor en haal de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer de bodem van een ovenschaal royaal in met de helft van de smeerboter of margarine.
Snijd de twee overgebleven sjalotjes in dunne plakjes en leg ze op de bodem van de ovenschaal. Leg de vis op de sjalotjes en strooi er wat zout overheen. Smeer dan de vis in met de andere helft van de boter. Zet de schaal in de oven en rooster hem in ongeveer 12 minuten.
Zet het pannetje met saus op laag vuur. Verwarm het langzaam. Is de bodem van het pannetje warm, smelt dan voorzichtig de gekoelde roomboter er blokje voor blokje in. Roer de saus tot het een mooi gelijkmatig mengsel is. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Laat de saus warmen, maar breng hem niet meer aan de kook.
Schep de vis op een schaal of op de borden en schep de saus er overheen. Serveer met een lekker groente recept en aardappels, of juist met een pasta zoals tagliatelle.