Je hebt een beetje haast, je wilt iets makkelijks koken en… voordat je het weet grijp je in de winkel weer naar het standaard zakje mix voor bami of nasi goreng. Lekker simpel: wat gehakt of kip erbij, groentepakketje en klaar is Kees. Dat is eigenlijk zonde, want het zakje zit vol E-nummers en toevoegingen die je helemaal niet nodig hebt. En het ergste is: als je eenmaal het recept zónder zakje kent, kom je erachter dat je eigenlijk niet méér boodschappen hoeft te doen en ook niet méér tijd kwijt bent bij het koken. Probeer het zelf eens: Nasi Goreng zonder zakje!
Ingrediënten voor 4 personen
Sommige ingrediënten voor Nasi Goreng zonder zakje moet je wel eerst even in huis halen. Een troost: het gaat daarbij om 4 soorten kruiden, die je maar één keer hoeft aan te schaffen en die je heel erg lang kunt blijven gebruiken voor volgende maaltijden. Bovendien hoef je geen zakje mix meer te kopen, dus dat compenseert zich wel weer…
- 350 gram kip of gehakt
- Halve theekom rijst per persoon
- Komijnpoeder
- Korianderpoeder
- Gemberpoeder
- Kurkuma
- Groentepakket (of: 1 prei, 1 bakje champignons, 150 gr. boontjes en wat wortels)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Ketjap
Instructies
Giet de rijst in een pan en voeg water toe. Zorg ervoor dat het water een vingerkootje boven de rijst uitkomt, dan is de rijst precies gaar als het is drooggekookt. Zet de pan op middelhoog vuur.
Snij de ui, de knoflook en eventueel de groentes als je geen kant-en-klaar groentepakket hebt.
Doe het gehakt of de kip in de pan en bak dit gaar. Voeg dan de groentes toe en roer dit goed door. Voeg dan 1 eetlepel komijnpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel korianderpoeder en 1 theelepel kurkuma toe. Heb je geen kurkuma, dan kun je ook kerrie nemen, maar dit geeft wel een iets andere smaak.
Roer het geheel goed door, voeg iets water toe en laat het lekker pruttelen. Zelf voeg ik in dit stadium altijd extra champignons toe (grofgesneden), maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Verder kun je nog ketjap toevoegen tijdens het koken (3-4 eetlepels), maar dit kun je ook achteraf op je bord doen. Voeg zout naar smaak toe – vergeet dit niet, want anders is het wel wat flauw van smaak!
Is de rijst gaar, dan kun je je Nasi Goreng zonder zakje opdienen. Je kunt er gebakken ei bij doen, kroepoek is lekker en ook augurkjes en zilveruitjes worden vaak in combinatie geserveerd. Maar ook zo is het al een heerlijk gerecht. Heb jij nog andere ideeën of verbeteringen voor dit recept? Laat het ons weten!