Een lekker vegetarisch gerechtje bij de Spaanse tapas is Patatas Bravas. Dit gerecht bestaat uit stukjes zoete aardappel met een lekker pittig sausje. Je kunt zelf bepalen hoe pittig de saus wordt, want hij kan variëren van mild tot erg sterk. Dit gerechtje mag niet ontbreken in de top 10 van lekkere Spaanse tapas gerechten! Voordeel is dat dit gerechtje ook heel makkelijk is en snel te maken.
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram zoete aardappels
- ½ blik tomatenblokjes
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel (pikante) paprikapoeder
- Snufje cayennepeper
- Snufje gemalen komijn
- 2 theelepels creme fraiche
De bereidingswijze van Patatas Bravas
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappels, maak ze schoon en snijd ze in kleine blokjes. Doe de aardappelblokjes in een kom, bestrooi ze met wat peper en zout en schep ze goed door elkaar. Besprenkel ze dan met een beetje olijfolie zodat ze iets vettig worden en schep nogmaals door elkaar.
- Neem een bakplaat en bedek die met bakpapier. Leg de aardappelblokjes erop en bak ze zo’n 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn geworden.
- Hak de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Neem een braadpan, zet deze op middelhoog vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui en knoflook tot lichtbruin. Voeg dan de paprikapoeder, cayennepeper, komijn en wat peper en zout aan toe. De cayennepeper maakt de saus pittiger, dus let hier goed op!
- Voeg de tomatenblokjes toe en blijf de saus roeren tot hij bijna kookt. Roer dan de creme fraiche er doorheen en laat nog even verder verwarmen.
- Doe de aardappeltjes in een grote kom of in kleine tapas-schaaltjes. Serveer met de saus ernaast. Giet die er niet meteen overheen, want dan worden de aardappeltjes taai.
Patatas Bravas is een gerechtje dat gemakkelijk te maken is. Als je het recept verdubbelt, kun je het ook gebruiken als bijgerecht bij andere lekkere Spaanse gerechten. De aardappeltjes zijn afgekoeld ook nog steeds lekker, dus kun je het ook als koude tapas van tevoren klaarmaken.
Uitgelichte afbeelding via shutterstock.com