Veel Nederlanders kennen Griekse moussaka vooral vanwege de mix die Knorr heeft uitgebracht. Toch is een echte, originele Griekse moussaka vele malen lekkerder dan de variant uit een pakje. Het origineel is inderdaad wat bewerkelijker dan de moussaka uit een pakje, want je hebt vrij veel ingrediënten nodig en het kost ook wat meer tijd (reken op ongeveer 3 uur in totaal). Je zult na dit gerecht geproefd te hebben nooit meer terugverlangen naar het pakje!
Ingrediënten (6-8 personen)
- Flinke hoeveelheid olijfolie
- 3 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 500 gr. gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel gemalen kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- snufje kruidnagel
- 2 theelepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 200 gr. tomatenblokjes
- 4 eetlepels boter
- 70 gr. bloem
- 500 ml. melk
- 2 eieren, geklopt
- 2 aubergines, in dunne plakken
- 3 aardappels, geschild en kruislings ingesneden
- ½ theekop geraspte kaas
Klaarmaken van de Griekse Moussaka
- Verhit 3 eetlepels olie in een wok pan. Voeg de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de ui toe en bak totdat de ui glazig wordt. Voeg het gehakt toe en wacht onder regelmatig keren tot het volledig gaar is.
- Voeg tomatenpuree, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee. Voeg vervolgens de wijnazijn, suiker, tomatenblokjes en ong. 250 ml water toe. Roer dit goed door en laat het koken.
- Laat dit mengsel uit zichzelf langzaam droogkoken (in ongeveer 3 kwartier). Haal dan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.
- Verhit de boter in een wok- of grote braadpan. Voeg de bloem toe en roer dit tot een gladde pap. Voeg wat zout toe, een flinke snuf kaneel en een klein beetje nootmuskaat. Voeg dan de melk toe en laat dit onder voortdurend roeren indikken (ongeveer 10 minuten). Doe dit mengsel vervolgens in de blender, samen met de eieren en meng dit snel tot een mooie bechamelsaus.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak in een grote braadpan de schijfjes aubergine aan beide zijden goudbruin. Leg ze dan op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
- Breng een pan water aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook totdat ze net gaar zijn en giet ze af.
- Neem een grote ovenschaal en bedek de bodem met ongeveer 150 ml van de bechamelsaus. Doe hier de kaas overheen in een dun laagje, leg daar bovenop de aardappels. Bedek de laat met aubergines en giet daaroverheen de gehaktsaus. Bedek dit geheel met de overige bechamelsaus en bak in 45 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Eet smakelijk
Dit gerecht is niet alleen vele malen lekkerder dan het gerecht uit het pakje, maar is ook iets waarmee je jouw kookkunst tot een nieuw niveau kunt verheffen. Bedenk vooral dat koken niet altijd iets is dat snel of simpel hoeft te zijn. Hoewel dit recept voor Griekse Moussaka best wat tijd en ingrediënten kost, zijn er geen speciale trucjes voor nodig en kan ook een kook-analfabeet dit recept uitvoeren! Dit Moussaka recept hoort thuis in de top 10 Griekse recepten die je ook zelf kunt maken.
Het originele recept met Engelse maten en gewichten vind je hier: http://www.saveur.com/moussaka-recipe