Het Griekse recept voor gevulde inktvis, of Kalamarakia Gemista, is nog vrij onbekend. Het is iets wat we als Nederlanders eigenlijk alleen eten wanneer we uit eten gaan. Toch is dit een recept dat je echt eens zou moeten proberen wanneer je houdt van de Griekse keuken. Het is relatief gemakkelijk te maken, is heerlijk als hoofd- of bijgerecht en je weet zeker dat je de uitblinker van de avond bent gezien de originaliteit en creativiteit van dit recept voor gevulde inktvis.
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 1,5 kg inktvis (kalamari) (te koop bij de betere vishandel)
- 1 bosje lente-ui
- 120 gr risotto rijst
- 2 eetlepels gesneden peterselie
- 60 ml olijfolie
- 50 ml witte wijn
Voor de saus:
- 1 eetlepel tomatenpuree, gemengd met 2 eetlepels water
- 1 gesneden ui
- 2 gesneden knoflooktenen
- 400 ml gesneden tomatenblokjes
- 60 ml olijfolie
- 50 ml witte wijn
- Sap van ½ citroen
- Snufje suiker
Instructies
- Bak de ui en de olijfolie voor de saus ongeveer 3 minuten. Voeg de knoflookteentjes toe en bak deze even mee. Voeg de wijn toe en laat dit even verdampen en iets indikken.
- Voeg de citroensap, gesneden tomaten, tomatenpuree, suiker en peper en zout naar smaak toe en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.
- Verwijder het uiteinde met de tentakels met een scherp mes van de lijven van de inktvissen. Verwijder vervolgens de inkt, ogen en bek en gooi ze weg. Haal het lichaam leeg, zodat je alleen het omhulsel nog overhoudt.
- Maak de tentakels goed schoon en wrijf ze in met zout zodat het buitenste membraan loskomt. Doe dit ook met de overgebleven kop, zodat het membraan overal vanaf is.
- Spoel alles heel goed af in ruim water.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snij de tentakels en de lente-uitjes in kleine stukjes. Bak ze in de olijfolie in een grote pan totdat de uitjes wat zacht zijn geworden en het vocht verdampt is.
- Voeg de rijst, peterselie, zout en peper toe en laat dit mengsel 1 minuut bakken. Voeg de wijn toe en kook door totdat de wijn is verdampt.
- Voeg 100 ml van de saus die je al hebt gemaakt toe aan het mengsel en laat dit zachtjes koken voor ongeveer 5 minuten.
- Stop het mengsel van tentakels en lente-ui in de inktvissen en maak ze dicht met een tandenstoker. Leg ze in een ovenschaal en giet de saus erover. Dek de schaal af met een deksel of folie en plaats dit in de oven. Laat in ongeveer 1 uur garen.
Kalamarakia Gemista (gevulde inktvis)
Dit recept voor Kalamarakia Gemista is niet zo moeilijk te maken. Je hebt er weinig handigheid of trucjes voor nodig, al moet je wel opletten dat je de inktvissen goed schoonmaakt. Verder is het een heerlijk recept als bijgerecht bij andere Griekse gerechten of als hoofdmaaltijd met wat rijst en andere kleine bijgerechtjes. Weet je nog niet wat je wilt serveren naast dit recept voor gevulde inktvis? Bekijk dan onze top 10 Griekse gerechten, waar je ook voorgerechten en nagerechten tussen kunt vinden.
Het originele Engelstalige recept vind je hier: http://realgreekrecipes.nl/-stuffed-squid-kalamarakia-gemista.html