Koken met restjes is niet altijd gemakkelijk. Want hoe vind je nu dat ideale recept dat precies past bij de restjes die jij in huis hebt? Waarschijnlijk heb ik op dit moment heel andere restjes die op moeten dan iemand anders, dus heb ik weinig aan hun restjes recepten. Toch zijn er wel wat handige vuistregels die je altijd kunt toepassen op het koken met restjes. Hoe creatief ben jij?
Aardappel-restjes: Rösti
Restjes aardappel kun je op verschillende manieren opmaken. Zo kun je gekookte aardappelen of een restje aardappelpuree natuurlijk opbakken. Maar je kunt er nog iets veel beters van maken met één van de lekkerste en simpelste recepten met restjes: Rösti!
- Gekookte aardappelen of restje aardappelpuree
- Ui
- Knoflook (optioneel)
- Zout
Maak je dit recept met gekookte aardappels, dan moeten deze eerst fijngestampt worden. Dit kun je doen met behulp van wat zachte boter of wat melk. Snij de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Kneed ze vervolgens door het restje aardappelpuree. Voeg naar smaak zout en/of peper toe. Is je mengsel erg droog en korrelig? Voeg dan wat zachte boter of melk toe. Maak van het mengsel platte ‘koekjes’ van ongeveer 1 cm dik. Je kunt ze nu op twee manieren lekker klaarmaken: je kunt ze bakken in de pan of in de oven. In de pan bak je ze zoals je normaal gesproken met gebakken aardappeltjes doet: op middelhoog vuur en met regelmatig keren. Wil je ze in de oven bakken, dan doe je dat ongeveer 15-20 minuten op 200 graden, waarbij je ze halverwege de baktijd omdraait. Eet smakelijk!
Restjes rijst verwerken: rijstepap
Veel mensen schatten bij het koken de hoeveelheid rijst verkeerd in, waardoor er nog heel wat overblijft. Omdat je weinig zin hebt om elke dag hetzelfde te eten, is het praktisch als je een lekkere manier hebt om restjes rijst te verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke rijstepap van maken, waarmee je oneindig kunt variëren.
- Gekookte rijst
- Melk
- Kaneel
- Suiker
Doe melk in een pan en kook deze. Je kunt de pap nog lekkerder maken als je hier een vanillestokje aan toevoegt. Wanneer de melk kookt, kun je de rijst toevoegen. Verwarm op zacht vuur dit mengsel en roer regelmatig – rijstepap brandt snel aan. Zie je dat de pap te dik wordt, voeg dan extra melk toe. Voeg pas op het laatst naar smaak kaneel en suiker toe en klaar is je rijstepap! Een kenmerk van restjes recepten is dat je er zelf nog mee kunt variëren. In dit geval kun je bijvoorbeeld fruit toevoegen dat je nog in huis had liggen, waarbij vooral appels en peren erg lekker zijn. Daarom is dit één van de meest praktische recepten met restjes, waarmee je gemakkelijk restjes rijst kunt verwerken.
Restjes vlees verwerken: vleesspiesen
Afhankelijk van wat je in huis hebt, zijn vleesspiesen een ideale manier om restjes vlees te verwerken. Het koken met restjes hoeft niet moeilijk te zijn als je over wat goede recepten met restjes beschikt. Restjes vlees kun je haast altijd gebruiken om heerlijke vleesspiesen van te maken, voor in de pan of op de barbecue.
- Restjes vlees
- Sateprikkers
- Zout / peper
Dit recept bevat eigenlijk drie restjes recepten. In de eerste plaats kun je het zo simpel mogelijk doen. Snij het vlees in hapklare brokken, doe er wat zout en peper overheen en rijg het vlees aan de prikkers. Vervolgens bak je het vlees gaar in de pan of op de barbecue.
De tweede methode is dat je saté toevoegt, wat vooral bij restjes varkensvlees en kip erg lekker is. De saté kun je eenvoudig zelf maken door wat pindakaas in een steelpan te verwarmen en vervolgens water, ketjap manis en wat bruine suiker toe te voegen. Proef het resultaat regelmatig en pas je recept daarop aan.
De derde vorm van dit recept is vooral erg lekker met kip en rundvlees, namelijk het marineren van het vlees. Meng olie, ketjap manis en wat limoensap door elkaar en laat de vleesspiesen daar minimaal 20 minuten in marineren. Het gevolg is een heerlijke, zoetige smaak wanneer je vlees is gebakken.
Groentes: toevoeging in macaroni
Voor vrijwel elke groente die over is gebleven van de vorige dag geldt dat je deze goed kunt verwerken in macaroni. Broccoli, bloemkool, spinazie, andijvie, wortels, paprika, champignons… Er zijn eigenlijk maar heel weinig groentes die je niet kunt toevoegen aan de macaroni. Let wel op dat de meeste groenten goed te combineren zijn met ‘gewone’ macaroni, maar niet met macaroni die gebaseerd is op melk, zoals macaroni carbonara!
Geen zin in macaroni? Dan kun je groentes ook gebruiken in een recept voor gezonde pannenkoeken of gezonde pizza.

www.onehundreddollarsamonth.com
Het koken met restjes hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: de bovenstaande restjes recepten kun je voor vrijwel alle restjes in de keuken toepassen. Bovendien bestaan ze uit ingrediënten die je eigenlijk altijd in huis hebt, zodat je niet eens perse naar de winkel hoeft om deze recepten met restjes uit te proberen. Of het nu gaat om restjes vlees verwerken, het klaarmaken van restjes rijst of een restje aardappelpuree: het koken met restjes wordt een makkie!
Ken jij ook nog goede recepten met restjes? Plaats het reactie!