Sushi – heerlijke rijsthapjes met vis en groentes uit de Japanse keuken. Deze smakelijke vingerhapjes zijn ideaal als je eens uitgebreid wilt eten of als je zin hebt om flink in de keuken bezig te gaan. Het is echt gezellig eten, omdat het traditioneel in kleine hoeveelheden wordt opgediend in verschillende rondes. Je kunt natuurlijk uren staan zweten om je sushi van tevoren te maken, maar het is ook leuk en gezellig om het samen aan tafel te bereiden. Maar hoe maak je eigenlijk sushi?
Sushi rijst
Benodigdheden:
- 500 gram sushi rijst
- 6 eetlepels rijstazijn
- 4 eetlepels suiker
- Zout
Recept:
- Om sushi rijst te maken, heb je niet genoeg aan een simpel pak sushi rijst. Het moet nog op een speciale manier gekookt worden en er komt dressing overheen.
- Was de rijst in koud water net zo lang tot het water na spoelen helder blijft. Blijft het water helder? Doe dan de rijst met ongeveer 400 ml water in de pan en laat dit een kwartier staan zodat het vocht in de rijst kan trekken. Na dit kwartier giet je er nog eens 750 ml water bij en breng je het geheel (met deksel op de pan) aan de kook.
- Laat de rijst 15 minuten koken, terwijl je tussendoor het vuur steeds iets lager zet (van hoge stand naar middel naar zo laag mogelijk terwijl het blijft koken). Zet het vuur uit, haal de deksel van de pan en leg een theedoek over de pan heen. Doe dan de deksel terug. De doek neemt condens op, waardoor het vocht niet op de rijst drupt.
- Laat dit minstens 15 minuten zo staan. Ondertussen doe je de rijstazijn en suiker in een pannetje en doe er zout naar smaak bij. Verwarm dit mengsel langzaam, maar laat het niet koken. Is het goed op smaak, dan laat je het weer afkoelen.
- Doe de rijst in een grote lage schaal, bijvoorbeeld een ovenschaal. De schaal mag van allerlei materialen zijn (hout, plastic, glas), maar niet van metaal! Doe de dressing over de rijst en schep deze voorzichtig om. Blijf scheppen tot de rijst gelijkmatig is afgekoeld. Heb je een beetje haast? Dan gebruik je een ventilator. Je kunt de rijst ook telkens even in de koelkast zetten en elke 30 seconden omscheppen.
Sushi maken: de ingrediënten
- Sushi rijst, klaargemaakt volgens bovenstaand recept
- Noro blad (zeewiervellen)
- Verse rauwe tonijn (eventueel ook ingeblikte tonijn)
- Verse rauwe zalm
- Komkommer
- Gekookte eieren
- Surimi sticks
- Avocado
- Mango
- Tofu
- Garnalen
- Krabsalade
- Radijsjes
We kunnen hier geen hoeveelheden bij geven om sushi zelf te maken, omdat dit sterk afhangt van de hoeveelheid sushi die je wilt maken en je eigen voorkeur voor verschillende smaken. Alle ingrediënten dienen te worden fijngesneden in smalle reepjes.
Sashimi
Sashimi bestaat uit plakjes verse, rauwe vis. Denk daarbij aan zalm, tonijn of makreel. Gebruik geen zoetwatervis! Je snijdt de vis met een zo scherp mogelijk mes in dunne plakjes. De vis wordt los gegeten, maar uiteraard wel met stokjes. Maak je eerst een bedje van rijst en leg je daar de vis op, dan heet dit Nigiri.
Hosomaki
Wil je klassieke sushi zelf maken? Hosomaki is de meest bekende sushi soort ter wereld! Je legt op je sushi-rol een velletje noro. Hierop leg je een dun laagje rijst, dat je stevig indrukt. Daarop leg je je ‘beleg’. Vervolgens rol je dit op en je snijd de rol in plakken. Als je meerdere verschillende ingrediënten gebruikt, wordt dit ook wel futomaki genoemd.
Uramaki
Deze sushi is ‘binnenstebuiten’ gemaakt. Je legt op het noroblad een dun laagje rijst, waarna je het blad omdraait. De rijst zal aan het blad blijven plakken. Op het omgedraaide noroblad leg je de ingrediënten naar keus (weer vis of groente). Daarna rol je het geheel op, waardoor de rijst aan de buitenkant van het rolletje zit.
Temaki
Je legt een noroblad op je sushi-rol. Daar bovenop maak je een klein bedje van rijst in een driehoek. Op de rijst leg je je ingrediënten. Vervolgens rol je de sushi-rol niet recht, maar schuin zodat er een soort ‘patatzakje’ ontstaat waar de rijst en ingrediënten in zitten.
Gunkan
Dit is heel makkelijke sushi om zelf te maken. Je legt eerst een vel noroblad op je sushi-rol, en daarop leg je rijst. Dit rol je gewoon op, je snijd het in plakken en de basis is klaar. Op de bovenkant leg je dan een heerlijk ingrediënt. Voor gunkan gebruik je vaak ingrediënten zoals bijvoorbeeld krabsalade, viseitjes of garnaaltjes.
Serveren
Het serveren van sushi doe je bij voorkeur op een grote schaal. Je zet er bakjes bij met soja-saus en fijngesneden gember. Houd je van pittig, dan komt er ook wat wasabi bij te staan. Verder is kroepoek erbij lekker (al schijn dat officieel niet te kloppen) en ook wat losse stukjes komkommer zijn er erg lekker en fris bij.
Sushi bestellen of afhalen
Natuurlijk is het maken van sushi een flinke klus. Daar heb je niet altijd zin in of tijd voor. Daarom kun je natuurlijk ook gewoon lekkere verse sushi bestellen of afhalen. Lekker gemakkelijk, het is niet duur en je kunt toch heerlijk genieten van een uitgebreide maaltijd. Er zit bijvoorbeeld een goed sushi restaurant in Eindhoven dat zelfs de sushi bij je thuisbezorgd! Maar uiteraard is het ook mogelijk om gewoon lekker uit eten te gaan en in het restaurant te genieten van heerlijke sushi.