Ragout is in veel recepten iets waar je lang mee bezig bent. Bij voorkeur laat je het een aantal uren staan, of wordt aangeraden de ragout een nacht te laten trekken. Dat hoeft echter niet altijd: een ragout kan -mits goed gemaakt- vrij snel worden gemaakt. Dit recept is niet alleen gemakkelijk, maar ook erg lekker. Het kan door iedereen worden gemaakt, van keukenprinses tot keukenkluns. Ideaal voor in de bekende pastei-bakjes, maar je kunt het ook serveren als rijstgerecht!
De ingrediënten
- 500 ml melk
- 250 gram bloem
- 150 gram boter
- 500 ml bouillon (rundvlees- of kippenbouillon)
- 350 – 500 gram kip
- Grote bak champignons
- Kerrie
- Zout
Hoe maak je deze makkelijke ragout?
Deze ragout is in principe binnen 3 kwartier te maken, inclusief de voorbereidingen. Het is dus echt een heel snel recept!
- Neem een grote kookpan. Zet deze op middelhoog vuur en doe de boter erin. Wacht tot de boter is gesmolten.
- Voeg de bloem toe en roer dit door. Samen vormen bloem en boter een dikke pap, het kan zelfs helemaal stollen. Laat dit eventjes bakken en voeg dan ongeveer 200 ml melk toe. Roer het mengsel goed door, totdat de klontjes eruit zijn. Laat dit even rustig sudderen en maak ondertussen de bouillon. Roer wel af en toe even door!
- Roer de rest van de melk door het mengsel. Wacht weer een poosje en voeg dan de bouillon toe. Roer dit even stevig door. Lijkt de ragout wat dun te worden? Geen nood, dat los je straks weer op.
- Snijd de kip in blokjes en roer ze door het mengsel. Snijd ook de champignons in plakjes en doe deze erbij. Roer om en laat het een poosje lekker pruttelen op laag vuur. Na ongeveer een kwartiertje is de kip goed gaar, bij kleine blokjes al eerder.
- Roer 4 eetlepels kerrie door de ragout. Proef hem dan even en voeg zout en kerrie naar smaak toe, tot hij een mooie volle smaak heeft. Is de ragout nog steeds wat dun? Dan voeg je heel voorzichtig wat bloem toe. Goed doorroeren om klontjes te voorkomen. Is de ragout te dik naar je zin? Dan kun je water of melk toevoegen tot hij de juiste dikte heeft.
Deze ragout is gemakkelijk en snel klaar te maken. De beginnende kok denkt soms in het begin dat het helemaal misgaat, maar dat is maar schijn. Eenmaal wat verder in het recept zie je dat de dikke massa ineens wordt omgevormd tot een prachtige, gladde ragout. Deze ragout werd bij ons gebruikt over de rijst, maar kan ook worden gebruikt in een pastei-bakje. Overigens is de ragout ook heel erg lekker als broodbeleg! In de koelkast is hij twee dagen houdbaar. Invriezen kun je beter niet doen, want dan is de kans groot dat hij bij het ontdooien gaat schiften. Wil je graag een nóg gezondere ragout maken, dan kun je extra soepgroenten toevoegen tegelijk met de kip. Eet smakelijk!