Er zijn van die dagen dat je er even geen zin meer in hebt. Druk op het werk, rommeltje thuis, straks nog gaan sporten…en dan ook nog koken! Als je niet oppast, heb je de telefoon alweer in je handen om een pizza te laten bezorgen. Maar er zijn natuurlijk ook andere oplossingen! Een maaltijdsalade is ideaal in zo’n geval: je gebruikt gewoon wat je in huis hebt, het is snel klaar en vooral heel erg smakelijk!
Basis
Kies eerst de basis voor je maaltijdsalade. De basis bestaat meestal uit gekookte en afgekoelde aardappels, rijst of pasta. Maar je kan ook kiezen voor gewelde bulgur of couscous (tarwesoorten) of peulvruchten zoals kikkererwten of linzen. Allemaal supergezond! Wil je de salade koolhydraatarm houden, kies dan voor groenten als basis, zoals groene sla, sperziebonen of doperwtjes.
Vulling
Vervolgens bepaal je wat je in de maaltijdsalade doet. Dat kunnen biefstukreepjes zijn of gegrilde kipfilet, maar ook vis (al dan niet uit blik) leent zich hier heel goed voor. En natuurlijk past geitenkaas of feta ook heel goed in een (vegetarische) salade. Snijd alles in kleine stukjes, zodat het straks goed gemengd kan worden.
Kijk vervolgens wat hierbij past. In een maaltijdsalade kun je bijna alle groentensoorten wel kwijt. Denk aan mais (eventueel uit blik), augurken, zure uitjes, komkommer, tomaat, bosui, pepertjes, selderij, wortel et cetera. Ook pijnboompitten of andere (fijngehakte) noten, geraspte kaas, stukjes appel of ander fruit…het kan allemaal!
Dressing
Tot slot voeg je de dressing aan de salade toe. Vaak past een gangbare slasaus heel goed bij de salade. Maar je kunt ook snel zelf even een dressing maken van olijfolie, azijn en wat zout en peper. En bij sommige salades past een mix van wat (Turkse of Griekse) yoghurt en een klein beetje mayonaise heel goed. Klaar is je supergezonde maaltijd!