De Scharzwalder Kirsch is een razend populaire taart. Oorspronkelijk komt, zoals de naam al zegt, uit de streek bij het Zwarte Woud in Duitsland. Het is een heerlijke chocoladetaart met slagroom en kersen. De taart is een beetje vreemd voor Nederlandse begrippen, omdat hij zo luchtig is. Maken we in Nederland chocoladetaart, dan is die meestal flink vol en zwaar. De Schwarzwalder Kirsch is juist verrassend licht en luchtig. Het recept hebben we geleend van Narcis, van Heel Holland Bakt.
Ingrediënten
Taart
- 75 gr boter
- 175 gr suiker
- 130 gr bloem
- 30 gr cacaopoeder
- 6 eieren
- 1 tl maïzena
- ½ tl vanillesuiker
Siroop
- 100 ml water
- 100 gr suiker
- 100 ml Kirsch (kersenbrandewijn)
Chocoladekrullen
- 275 gr chocola, puur
Samenstellen
- 600 ml slagroom, ongeklopt
- 60 ml Kirsch (kersenbrandewijn)
- ½ tl vanillesuiker
- 500 gr kersen
Heb je geen Kirsch of wil je dat liever niet gebruiken? Neem dan kersenlikeur of kersensiroop. Je kunt het ook helemaal weglaten, maar dan wordt de kersensmaak wel wat minder sterk.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kleine taartvorm en bekleed die met bakpapier.
Voor de taart:
- Verwarm de basterdsuiker en eieren au bain marie en klop ze tot een licht en romig mengsel. Blijf doorgaan met kloppen tot het mengsel ingedikt is. Haal dan van het vuur en blijf roeren tot het is afgekoeld.
- Zeef bloem, maïzena, cacao en een snufje zout erover en schep het voorzichtig door het eimengsel. Niet gaan kloppen, want dan verlies je de luchtigheid!
- Klop de boter zacht en voeg de vanillesuiker toe. Meng het dan door het eimengsel en roer tot een glad beslag. Schenk dit in de taartvorm en bak dit 35-40 minuten in de oven. Laat dan goed afkoelen en snijd de taart in drie plakken.
Voor de siroop en chocoladekrullen:
- Breng het water aan de kook. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Laat dan afkoelen en voeg de Kirsch toe.
- Smelt de chocolade au bain marie en spreid het dun uit om af te laten koelen. Schraap dan met een scherp mes lange krullen ervan.
Het samenstellen van de taart:
- Klop de slagroom met de suiker en Kirsch stijf. Spoel de kersen schoon en laat ze uitlekken. Ontpit en halveer ze, maar leg er een aantal opzij voor de decoratie.
- Leg een plak cake op een schaal en besprenkel hem met 3 eetlepels van de siroop. Smeer dan een laagje slagroom over de cake en doe er kersen over. Dek deze laag af met de tweede plak cake en herhaal dit. Leg dan de laatste plak cake erop.
- Smeer de hele taart in met een dunne laag slagroom. Druk dan de chocoladekrullen tegen de zijkanten van de taart. Spuit op de bovenkant met de overgebleven slagroom een ring van rozetten (of andere decoraties). Bestrooi de taart met de overgebleven chocoladekrullen en decoreer met de overgebleven kersen.
De taart is klaar. Hij kan heel goed fungeren als nagerecht, maar is ook heerlijk om een verjaardag mee te vieren. De Scharzwalder Kirsch is geen taart die geschikt is voor mensen die op dieet zijn. Maar je mag natuurlijk best eens een keertje zondigen en dan is deze taart wel ideaal. Het is een uitdaging om deze taart te maken, maar het resultaat is de moeite zeker waard!