Een echte aardbeien kwarktaart herken je meteen. De heerlijke zoete smaak van verse aardbeien komt je tegemoet. Bovendien zitten er in een goede aardbeienkwarktaart ook echte stukjes aardbei in. We gaan dus niet alleen voor een kwarktaart met wat jam om de smaak te krijgen, maar voor een kwarktaart met echte verse aardbeien.
Ingrediënten voor een kwarktaart (8-10 personen)
- 200 gr Bastognekoeken
- 12 blaadjes gelatine
- 500-750 gr aardbeien
- 1 sinaasappel
- 500 gr Franse kwark
- 250 ml verse slagroom (niet geklopt)
- 200 gr suiker
- 150 gr boter
Het zelf maken van aardbeien kwarktaart
De bereidingstijd van kwarktaart is maar kort. Je moet hem alleen wel rustig laten opstijven in de koelkast, want anders is hij nog vloeibaar als je hem wilt opdienen. Maak de taart dus ruim van tevoren (minimaal 3 uur).
- Doe wat water in een kom of bakje en leg de blaadjes gelatine erin. Laat ze rustig weken tot ze zacht worden. Gebruik koud water!
- Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de keukenmachine, maar het kan ook met een vork. Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur. Roer de boter dan door de koek kruimels totdat het goed verdeeld is.
- Leg bakpapier op de bodem van een springvorm. Doe de koek kruimels erin en druk stevig aan op de bodem met een lepel. Zet de springvorm dan in de koelkast terwijl je verder gaat met het recept.
- Maak de aardbeien schoon. Pureer de helft ervan fijn of stamp ze fijn met een vork. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap in een pannetje. Haal de gelatine uit het water, knijp even uit en laat dan langzaam in het warme sap zakken. De gelatine zal oplossen. Laat het mengsel even afkoelen.
- Neem twee grote kommen. In de ene kom roer je kwark, suiker, sinaasappelmengsel en aardbeienpuree door elkaar. In de andere kom klop je de slagroom stijf. Daarna schep je de slagroom snel en luchtig door het kwarkmengsel.
- Verdeel de aardbeien die je nog over hebt. De ene helft snijd je in stukjes en roer je meteen door het kwarkmengsel. De andere helft zet je nog even in de koelkast om de taart mee te versieren als hij klaar is.
- Verdeel het kwarkmengsel daarna over de kruimelbodem in de springvorm. Strijk de bovenkant glad en laat rustig minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Als de taart minimaal 3 uur in de koelkast heeft gestaan, is hij stevig geworden. Je kunt hem dan versieren. Dat doe je met de overgebleven aardbeien en eventueel met slagroom of andere versieringen.
Tip: eventueel kun je ook glutenvrije kwarktaart maken door de bodem te maken van 200 gr glutenvrije koekjes. Het is dan meestal wel goed als je wat extra boter gebruikt omdat de bodem anders sneller droog wordt.
Helaas is er geen lactose-vrije versie, aangezien het belangrijkste bestanddeel kwark is waar nu eenmaal lactose in zit. Mensen met een lactose intolerantie adviseren we om te kiezen voor een ander type taart waar minder melkproducten in zitten.