Gazpacho is een koude tomatensoep die vaak wordt geserveerd bij tapas. Het is een van de kleine voorgerechtjes waarmee de maaltijd start. Gazpacho serveer je in hele kleine glaasjes, want het is al snel teveel. Dat komt niet omdat dit gerecht zo machtig is, maar omdat je genoeg honger wilt overhouden voor de rest van de tapashapjes. Gazpacho is een absolute must en hoort in de top 10 lekkerste Spaanse tapasgerechten om zelf te maken!
Ingrediënten (4-5 personen)
- 1 teentje knoflook
- 3 kleine gegrilde paprika’s
- 1 blik tomatenblokjes
- Bosje basilicum
- 1 klein uitje
- Stukje komkommer
Het bereiden van de gazpacho
- Tomatenblokjes en paprika’s worden samen fijngemalen in de keukenmachine of met een staafmixer. Vervolgens snij je de knoflook in stukjes en voeg je die samen met een snufje (chili)peper en zout erdoorheen.
- Snij de ui in blokjes, hak de basilicum grof en maal dit erdoorheen. Je kunt deze keer wat grover malen, de basilicum hoeft niet helemaal fijn gehakt te worden. Breng hem goed op smaak met peper en zout.
- Verdeel de gazpacho over 4-5 glaasjes. Snijd de komkommer in blokjes en garneer daarmee de soep. Eventueel kun je er wat basilicum, ui of kaas overheen strooien. Zet de glaasjes in de koelkast, de soep mag goed koud zijn bij het opdienen.
Dit recept voor gazpacho is snel en gemakkelijk. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Vind je deze gazpacho een beetje te slap, dan kun je er wat sambal, een rood pepertje of wat cayennepeper aan toevoegen. Gazpacho hoeft niet pittig te zijn, maar dat kan zeker als je dat lekker vindt!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com