De meeste tapashapjes met vis zijn kort en snel te maken. In plaats van ze elk een eigen recept te geven, zetten we hier verschillende hapjes bij elkaar. In dit artikel vind je de volgende heerlijke Spaanse vis-tapas die een plekje hebben in de top 10 Spaanse tapas:
- Pinchos met tonijnsalade
- Zalm in cava
- Olijf-garnaal prikkertjes
- Tomaatjes met zalmvulling
Pinchos met tonijnsalade
Pinchos zijn kleine stukjes brood met beleg. Dit kan van alles zijn. De Spanjaarden serveren ze vaak als aparte gang tapas. Ze worden meestal belegd met vlees of vis. In dit geval met tonijnsalade, al kun je ook gerust een andere vissalade nemen.
- Neem voor elke gast twee a drie stukjes brood van 3×3 cm. Beleg het brood met de tonijnsalade.
Zalm in cava (5 personen)
Voor zalm in cava heb je iets meer ingrediënten nodig. Deze vis tapas is ook een van de weinige die je even moet bakken, maar hij is dan ook wel super lekker!
- 500 gram verse zalmfilet
- 250 ml cava (die vind je meestal op de wijnafdeling van de supermarkt, of bij de drankenzaak)
- 1 sjalot
- 1 knoflookteentje
- 1 klein potje kappertjes
- 3 eetlepels verse peterselie
Snij de zalm in kleine blokjes en doe ze in een kom. Giet er dan de cava overheen. Roer even goed door en laat dan lekker een uurtje marineren in de koelkast.
Neem een kleine braadpan en verhit deze op middelhoog vuur met wat olijfolie. Snipper de sjalot en laat deze fruiten. Snij ondertussen de knoflookteen fijn en voeg deze toe. Haal de zalm uit de koelkast en voeg deze toe. Laat dit even bakken, totdat de vis begint te garen.
Voeg dan de kappertjes toe en laat nog even doorgaren. Prik een paar stukjes zalm aan een prikkertje en bestrooi ze met peterselie. Serveer op een mooie schaal of in kleine tapasbakjes.
Olijf-garnaal prikkertjes
Koop een aantal grote garnalen of cocktailgarnalen. Reken er twee a drie per persoon. Koop ook een potje gemarineerde olijven. Doe telkens eerst een olijf, dan een garnaal en dan weer een olijf aan een prikkertje. Eventueel kun je een teentje knoflook in heel fijne reepjes snijden en hiermee garneren voor een sterkere smaak. Serveer op een mooie schaal of in tapas-schaaltjes.
Tomaatjes met zalmvulling
Kleine cherrytomaatjes zijn perfect om te vullen met lekkers. De combinatie met zalm is verrassend fris en is heerlijk als vis tapas. Het is ook lekker makkelijk te maken – je bent zo klaar! Als eerste heb je natuurlijk cherrytomaatjes nodig, reken er hiervoor 3 a 4 per persoon. Neem ook gerookte zalmsnippers, ongeveer 50 gram per persoon. Neem ½ eetlepel mayonaise van goede kwaliteit per persoon. Meng de zalm met de mayonaise. Snijd de tomaten net boven de helft in tweeën en schep ze goed leeg. Vul ze dan met het zalmmengsel, ze mogen hoog gevuld worden. Zet dan het topje van de tomaatjes terug op het mengsel. Serveer ze in kleine tapas-schaaltjes.