Zelf waterijs maken is niet moeilijk. We hebben al eens beschreven hoe je schepijs op basis van water kunt maken. Het principe van losse waterijsjes is vergelijkbaar. Zelf waterijsjes maken is leuk om samen te doen met kinderen, maar ook voor jezelf is het eenvoudig en lekker.
Wat heb je nodig?
Allereerst heb je natuurlijk water nodig. Verder zorg je voor een smaak. Dat kan bijvoorbeeld vers vruchtensap zijn, maar siroop of limonade werkt ook. Zolang er maar geen prik in zit, want dan krijg je geen mooi stevig waterijs. Je kunt ook hele vruchten in het ijs doen, zoals frambozen, bramen of aardbeien. Verder heb je vormpjes nodig. Je kunt speciale waterijsvormen halen, maar je kunt ook waterijsjes maken met plastic zakjes of smalle bekertjes als je die in huis hebt. Als laatste heb je ijsstokjes nodig.
Hoe maak je waterijs?
Allereerst maak je een kan met water met een smaakje. Dat kan dus vrijwel elke smaak zijn. Wil je gezonde waterijsjes maken, dan kies je bijvoorbeeld voor een combinatie van weinig water en veel Crystal Clear, want daar zit geen suiker in. Wil je lekkere maar iets minder gezonde ijsjes maken, dan kies je voor een siroop die je zelf op de juiste smaak brengt. Onthoud dat je ijs altijd iets minder zoet wordt dan het smaakt als het nog niet bevroren is.
Zet de houdertjes voor de ijsjes klaar. Gebruik je plastic zakjes? Maak ze dan met behulp van lijm of plakband een stuk smaller. Waterijsjes zijn maximaal zo’n 6-7 cm breed, anders zijn ze niet meer handig om te eten. Zorg dus voor langwerpige vormpjes waar het water goed in blijft zitten. Vervolgens stop je de ijsstokjes er in de lengte in. Doe bij ijsvormpjes de bakjes dicht, bij plastic zakjes verzegel je ze goed met plakband. Stop dan in de vriezer en wacht minimaal 4 uur. Daarna kun je ze uit de vormpjes halen of het plastic losmaken. Eet smakelijk!