Natuurlijk kun je gewoon in de winkel een blikje erwtensoep van Unox halen. Het is echter een stuk lekkerder als je gewoon zelf je erwtensoep maakt! Helemaal niet moeilijk, het kost weinig tijd en het resultaat is een heerlijke stevige, winterse erwtensoep. Zeker lekker nu de winter kouder begint te worden!
Ingrediënten (6 personen)
- 500 gram schouderkarbonades
- 2 speklappen
- 500 gram spliterwten
- 2 aardappels
- 2 laurierblaadjes
- 2 bouillonblokjes
- 3 preien
- 1 winterwortel
- 2 bosjes selderij
- 1 knolselderij
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 2 ambachtelijke rookworsten
Hoe maak je het?
Erwtensoep is een stevige soep die eigenlijk zo dik hoort te zijn dat een opscheplepel er rechtop in kan blijven staan. Je bereikt dit onder andere door de soep een dag van tevoren klaar te maken.
- Was de spliterwten en doe ze met 3 liter water in de pan.
- Snij de schouderkarbonades en de speklappen in blokjes en doe ze erbij. Breng de soep aan de kook en schep af en toe het schuim van de bovenlaag.
- Voeg als de soep kookt de bouillonblokjes toe. Snijd de aardappels, groentes en kruiden klein en voeg ze toe aan de soep. Laat het geheel dan ongeveer 3 kwartier door pruttelen op een laag pitje. Roer af en toe, want aangebrande snert is echt heel vies en dat proef je door de hele soep heen.
- Laat de snert een poosje staan (het liefst een hele nacht). Vervolgens warm je de soep weer op. Snijd de rookworst in stukjes en roer deze ook door de soep. Voeg daarna pas zout en peper naar smaak toe. Omdat er veel neutrale ingrediënten in zitten (aardappel, spliterwten) heb je waarschijnlijk best wat zout nodig om de soep goed op smaak te brengen. Blijf tussendoor proeven!
- Soep te zout geworden? Voeg er dan extra aardappel aan toe. Als je niet te erg bent uitgeschoten, kan de aardappel genoeg zout opnemen om de soep weer lekker te maken.
Serveren van de erwtensoep
Veel mensen dumpen gewoon de erwtensoep op tafel en klaar is kees. Echter, het lekkerst is de erwtensoep als hij met deze gerechten wordt geserveerd:
- Vers, warm brood
- Belegde broodjes
- Pannenkoeken (ja, het klinkt vies, maar de combinatie pannenkoeken en erwtensoep gaat goed samen)
Deze soep is ruim voldoende voor 6 personen. Wil er iemand extra aanschuiven, dan heb je vast ook genoeg. Heb je teveel erwtensoep gemaakt, dan kun je de soep ook als ze is afgekoeld invriezen. Dan is de soep nog 2-4 maanden houdbaar. Eet smakelijk!