Nagerechten zijn het lekkerst als je ze zelf kunt maken. En voor de dames: hoe meer chocola er in een nagerechtje zit, hoe beter, toch?? Voordat mensen beginnen te jammeren over hoe ongezond dit recept om zelf chocoladepudding te maken wel niet zal zijn, even het volgende: pure chocolade is niet ongezond, het bevat veel anti-oxidanten. Verder gaat er melk in het recept (gezond!), eidooiers (niks mis mee), maïzena (prima) en wat suiker. Dit laatste is inderdaad minder gezond, maar gezien de hoeveelheid die voor de hele pudding nodig is, vind ik dat dit nagerecht wel een verantwoord toetje is! Overigens geldt dit vooral voor de chocoladepudding met echte chocolade, want de nep-variant bevat meestal meer suiker.
Ingrediënten om zelf chocoladepudding te maken (4 pers.)
- 0,6 liter melk (600 ml)
- 150 gram pure chocolade
- 4 eidooiers
- 75 gram suiker
- 2 eetlepels maïzena
Chocoladepudding met echte chocolade
De sleutel tot een goede chocoladepudding is het gebruik van echte chocolade. Geen gedoe met cacaopoeder, dat toch nooit echt die volle, romige chocoladesmaak zal krijgen. Hoe maken we deze pudding?
- Zet een steelpan op een laag pitje en verwarm te melk. Doe de blokjes chocolade erin en roer dit af en toe zodat de chocolade kan smelten.
- Klop de eieren los in een kom en doe er de gezeefde maïzena en de suiker bij. Klop dit goed op, zodat de dooiers helemaal los zijn en de maïzena zonder klontjes is opgelost.
- Doe een klein deel van de warme melk met de gesmolten chocolade bij dit mengsel, roer het heel goed door en giet daarna het hele mengsel terug in de pan bij de rest van de melk.
- Roer het mengsel voor de chocoladepudding goed door totdat het dik wordt en blijf dan nog een halve minuut doorroeren. Het mengsel moet goed warm zijn, maar liever niet koken!
- Giet het mengsel in vier kleine kommetjes of in een grote schaal en dek het af met folie. Laat de folie op de pudding rusten en niet erboven zweven, want anders krijg je alsnog een vel. Zet dit in de koelkast (kleine schaaltjes ong. 3 uur en een grote schaal ong. 5 uur).
Wat kan erbij?
Zelf een chocoladepudding maken is gemakkelijk. Zeker als het gaat om een chocoladepudding met echte chocolade, die in feite één van de gemakkelijkste puddingen is die er bestaan. Deze pudding is relatief gezond, erg lekker en past zelfs in sommige diëten, zoals het chocolade dieet. Wat kun je nou allemaal bij deze chocoladepudding eten om hem écht helemaal af te maken?
- Gezonde keuzes: fruit (banaan, aardbei, kleine stukjes perzik of ananas)
- Maak een warm vanillesausje van melk, een klein beetje custard en een vanillestokje en giet dit erover vlak voor het opdienen
- Minder gezonde keuzes: slagroom, hagelslag, vlokjes, kraaltjes en andere versieringen
Een zelfgemaakte chocoladepudding met echte chocolade is een heerlijke traktatie. Het is lekker als nagerecht bij allerlei gerechten. Ben je toch bang dat de chocoladepudding erg ongezond is, dan kun je deze natuurlijk combineren met een gezond recept zoals deze maaltijdsalade.