Rode bietjes zijn een ‘oude’ groente. Ze zijn zeker niet vergeten, maar worden door de jonge generaties steeds minder gebruikt. Best gek eigenlijk, want met zijn typische zoete smaak is het vooral bij kleine kinderen een geliefde groente. En maak jij deze heerlijke rode bieten quiche, dan is het zeker smullen geblazen!
Ingrediënten voor quiche met rode bieten
- 800 gram bieten
- 2 rode uien
- 200 gram witte zachte kaas
- 5 eieren
- 125 ml kookroom
- 6 takjes tijm
- 8-10 plakjes bladerdeeg
Bereidingswijze van rode bieten quiche
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een taartvorm of quiche-vorm en bekleed die met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht of op tafel om te ontdooien.
Schil de bietjes, snijd ze in plakjes en kook ze ongeveer 5-7 minuten beetgaar. Eventueel kun je ook bietjes uit een pot gebruiken. Deze laat je uitlekken, maar je hoeft ze niet te koken.
Laat de bietjes even uitlekken in een vergiet. Snipper de uien fijn en snijd de kaas in kleine blokjes. Meng kaas, ui en bietjes door elkaar in een grote kom.
Klop de eieren los en ris de blaadjes van de tijm. Klop dan de kookroom er doorheen.
Bekleed de bodem en randen van het bakblik met bladerdeeg. Schep dan het bietjesmengsel in de vorm. Vervolgens schenk je de eiersaus er overheen. Bedek de bovenkant eventueel nog met bladerdeeg. Snijd er met een mes gaten in zodat de stoom kan ontsnappen uit de quiche.
Bak de oven in 1 uur en 15 minuten gaar. Wil je graag dat de bovenkant een gouden glans krijgt? Dan klop je nog een eitje los en daarmee bestrijk je de bovenkant van de quiche.
Je kunt het bladerdeeg eventueel ook vervangen door filodeeg, dat een minder zoete smaak heeft. Filodeeg wordt meestal gebruikt voor hartige taarten, zoals onze hartige taart met spruitjes.