In de winter hebben veel mensen meer trek dan in de warmere maanden. Logisch, want je er is weinig knusser dan heerlijk binnenzitten met een dekentje en iets lekkers. Wat dat lekkers is? PAS OP: ALS JE OP DIEET BENT KUN JE BETER NIET VERDER LEZEN! Wil je perse van die kilo’s af om nog in je kerstkleren te passen? Dan kun je deze tekst beter overslaan. Want deze tussendoortjes zijn superlekker, maar helaas niet zo heel gezond…
1. Chocolademelk met echte chocola
Warme chocolademelk is altijd lekker. Maar dat is ie helemaal als je het mengseltje van cacao en suiker vervangt voor echte chocola. Het recept is niet moeilijk, zolang je de verhouding maar goed doet.
- Voor 1 persoon: 200 ml melk en 30 gram chocola
Dit kun je onbeperkt uitbreiden voor het aantal personen. De chocola mag bestaan uit kleine stukjes smeltchocola, maar je kunt ook gewoon stukjes van een chocoladereep afbrokkelen. Let op: met pure chocola wordt de chocolademelk iets bitterder, met witte chocola wordt hij juist heel zoet. De melk moet goed heet zijn, anders lost de chocola niet goed op. Deze hemelse chocolademelk serveer je natuurlijk met echte, zelf geklopte slagroom.
2. Brownies met chocoladetop en slagroom
Gewone brownies staan natuurlijk al vrij hoog op de lijst met zondige recepten. Maar als je ze dan ook nog overgiet met vloeibare chocolade en er een forse toef slagroom op doet, dan halen ze waarschijnlijk de eerste plaats met gemak. Maar oh, ze zijn zó lekker! In vrijwel elk kookboek vind je wel een lekker brownie recept. Vervolgens maak je een mooi chocoladeglazuur van 125 ml slagroom en 130 gram pure chocola (voor 6 brownies). Verwarm de room in een pannetje tot het kookpunt, draai dan meteen het gas laag. Voeg de chocola toe en roer door tot het is opgelost. Even laten afkoelen en royaal over de brownies gieten. Ja, het is zondig, maar wie kan zoiets nu weerstaan?
3. Winterse koekjes
Winterse koekjes zijn niet alleen lekker, maar je hebt ook tijd nodig om ze te maken. Ze zijn ideaal als je kinderen hebt of als je gewoon wat tijd over hebt. Kies voor een eenvoudig recept, bijvoorbeeld zandkoekjes (300 gram bloem, 200 gram boter en 100 gram suiker). Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg en voeg een snufje zout toe. Rol het deeg uit en snijd vormpjes uit die je aan de winter of kerst doen denken. Eventueel met steekvormpjes, maar zelf iets maken is nog leuker! Bak ze in ong. 15 minuten gaar in de oven op 160 graden. Je kunt ze nog mooi maken met cacao (voor het bakken) of versieringen (na het bakken). En uiteraard is ook hier de slagroom een welkome toevoeging.
Wijntje erbij
De wintermaanden lenen zich vooral voor wijn, terwijl de zomermaanden meer geschikt zijn voor bier. Met name rode wijn is in de winter heerlijk. Ben je helemaal in de stemming, dan ga je voor gluhwein. Niet helemaal ‘echt’, maar wel erg lekker in de winter. Zeker als je het combineert met een van de bovenstaande zondige lekkernijen.