Of het nu om vers voedsel, groenten, fruit of kliekjes gaat, om langer van voedsel te genieten dient het op de juiste temperatuur bewaard te worden. De koelkast is hiervoor de meest aangewezen plek waar het altijd koud en donker is. Wat veel mensen echter niet weten is dat de koelkast niet homogeen koel is. Dat betekend dat het niet overal even koud is in de koelkast. Dit heeft invloed op het optimaal bewaren van voedsel in de koelkast.
Indeling van de koelkast
Tegenwoordig zijn er koelkasten te koop waarbij sprake is van luchtcirculatie of luchtventilatie waarbij de temperatuur evenredig verdeelt wordt. Wanneer de koelkast hier echter niet over beschikt dan zijn er verschillende temperaturen in de koelkast. Het verschil tussen de onder-, midden- en bovenlaag kan onderling net genoeg verschillen om voedsel op de juiste wijze te bewaren. In onderstaand schema wordt aangegeven welke temperaturen de verschillende lagen in de koelkast hebben en welk voedsel hier het beste bewaard kan worden.
1. Koude zone (temperatuur ligt tussen 0°C tot 4°C): de meest koude zonde van de koelkast bevindt zich onderaan, waar het beste rauw vlees en vis, net als melkproducten, zeevruchten, vers vruchtensap en bereidt voedsel bewaard kan worden.
2. Koele zonde (temperatuur ligt tussen 4°C en 6°C): de koele zone bevindt zich in het midden van de koelkast. De temperatuur is geschikt voor het bewaren van bereid vlees, vis, yoghurt, kaas, gebak, fruit en groenten die bereid zijn, slagroom en sauzen.
3. Groentenlade (temperatuur ligt tussen 4°C en 6°C): te vinden onderaan de koelkast en geschikt voor het bewaren van verse groenten en fruit.
4. Gematigde zone (temperatuur ligt tussen 6°C en 8°C): de gematigde zone is in de deur van de koelkast te vinden. Bijzonder geschikt voor het bewaren van eieren, sauzen, boter, specerijen en voedsel dat slechts lichte koeling nodig heeft.