De herfst is in volle gang. Het temperatuur is inmiddels flink gedaald en ook krijgen we langzaam te maken met wat meer natte dagen waarbij ook flinke windvlagen regelmatig de kop op steken. De winter staat ook al bijna voor de deur. Hoog tijd dus om lekkere, warme gerechten te koken. Gerechten waar je het weer warm van krijgt nadat je verkleumd thuis komt na een dag hard werken. En wat is daar beter geschikt voor dan een lekker romige risotto?
Risotto’s zijn namelijk zo’n beetje de belichaming van comfort food. Althans, voor ons. Lekker smeuïg en een tikkeltje sexy. Wordt je partner ook blij van. Lees daarom hoe risotto maken simpel wordt en laat je hieronder inspireren door een paar heerlijke risotto gerechten voor in de herfst of winter.
Paddenstoelenrisotto
Zeg je herfst, dan zeg je automatisch ook paddenstoelen. En die zijn perfect voor in een risotto. Koop dus eens een bakje (kastanje)champignons of -nog beter- een selectie aan verschillende paddenstoelen met bijvoorbeeld shii takes, oesterzwammen en portabello’s. Fruit ze even aan met wat knoflook en voeg ze samen met wat uitgebakken spekjes toe aan je risotto. Smullen gegarandeerd.
Pompoenrisotto
Hoewel-ie nog niet doorgedrongen is in de meeste huishoudens, zien we de pompoen toch een steeds prominenter plekje krijgen in de supermarkt. Steeds meer mensen ontdekken dan ook de zachtzoete smaak van de seizoensgroente. En het mooie? Je kunt er ook een heerlijke risotto mee maken. Snijd de pompoen in stukjes en fruit even aan met een uitje, knoflook en wat verse salie alvorens je de rijst en bouillon toevoegt. Makkelijker wordt het niet. En lekkerder ook bijna niet.
Risotto met rode bieten
Rode bieten zou je misschien vanwege hun aardse smaak niet direct gebruiken in combinatie met een risotto, maar het is hartstikke lekker en het ziet er bovendien ook heel bijzonder uit. Kun je mooi indruk mee maken op je vrienden of je date. Rooster verse bieten met wat olijfolie, zout en peper in de oven en maak ondertussen een risotto zoals je gewend bent. Snij de geroosterde bieten in blokjes en stamp een klein beetje tot puree om door je rijst heen te mengen. Serveer met verse dille, Parmezaanse kaas en een frisse salade voor erbij.
Tip: Gebruik spekjes

Net zoals in een stamppot kunnen spekjes niet ontbreken in een winterse risotto. In elk van bovenstaande risotto kun je op het eind wat uitgebakken spekjes toevoegen voor een lekkere crunch, maar je kunt ze ook samen met wat prei, doperwten of winterpeen bakken en vanaf het begin verwerken in je risotto. De mogelijkheden zijn haast eindeloos, dus voel je vrij om te experimenteren!