Chocoladeletters koop je in de winkel. Toch? Nou, dat hoeft helemaal niet perse. Je kunt ze ook zelf maken! Dat is niet alleen veel leuker, maar je kunt ook nog je favoriete chocola kiezen. En uiteraard kun je ook zelf de chocoladeletter versieren.
Chocoladeletter smelten
Een chocoladeletter maken doe je door chocolade te smelten. Daarna doe je de chocolade in een slagroomspuit of spuitzak en je spuit de letter die je wilt maken op bakpapier.
- Begin met het kiezen van je chocolade. Een kleine chocoladeletter weegt ong. 80 gram (1 chocoladereep), maar grotere letters zijn zwaarder. Kies een chocolade die jij heel lekker vindt.
- Zet een steelpannetje op het kleinste pitje en warm het langzaam op. Doe een klein klontje boter in de pan en wacht tot dit gesmolten is. Breek de chocolade in stukken en doe ze in het pannetje.
- Wacht rustig terwijl de chocola smelt. Doe dit op het kleinste pitje en zo langzaam mogelijk. Doe je het te snel, dan zal de chocolade aanbranden!
- Je kan de chocolade ook au bain marie smelten: breng een pan water aan de kook, zet er een kom in en doe daar de chocolade in. Dan kan de chocola niet aanbranden.
- Giet de gesmolten chocolade in een spuitzak of schep het in een slagroomspuit.
- Neem een bakplaat en leg daar een stuk bakpapier op. Spuit de letter die je wilt maken op het papier. Spuit er telkens een rand langs om de letter wat breder te maken. Spuit er dan een laag op om de letter dikker te maken.
- Eventueel kun je de chocolade ook rechtstreeks uit de pan op de bakplaat gieten. Dan is het wel moeilijker om een mooie letter te maken.
- Wil je de letter versieren? Dat kun je doen als hij warm is, of als hij al is afgekoeld.
- Laat de chocoladeletter rustig afkoelen en uitharden. Afhankelijk van de grootte heeft de letter een aantal uren nodig. Is de letter koel, dan kun je hem nog even in de koelkast leggen om helemaal hard te worden.
- Leg de chocoladeletter niet te snel in de koelkast en zeker niet in de diepvries om af te koelen! Dan zal de chocolade wit uitslaan.
Chocoladeletter versieren
Je hebt een chocoladeletter gegoten of gekocht. Nu wil je hem versieren. Dat kan op meerdere manieren:
- Je kunt de chocoladeletter versieren als hij vers gesmolten is. Dan kun je er strooisel op strooien. Als de chocoladeletter afkoelt zal het strooisel vast komen te zitten op de chocola.
- Is de chocoladeletter al afgekoeld? Dan kun je een heel klein beetje chocolade smelten. Smeer of giet dat over de letter en bestrooi hem dan. Als het afkoelt zal de chocola uitharden en het strooisel vasthouden.
- Versier de chocoladeletter met chocoladedecoratie. Je kunt chocolade ook goed versieren met marsepein of fondant. Eventueel kun je de chocolade ook nog wat kleuren met voedingsstiften.
Chocoladeletters zijn erg leuk om te geven of te krijgen. Maar een gewone saaie letter is misschien niet wat je in gedachten hebt. Wil jij dan toch een mooie en bijzondere chocoladeletter geven? Geef dan een zelfgemaakte chocoladeletter die je zelf hebt versierd!