Lamsbout kun je op heel veel manieren klaarmaken. Hij is bijvoorbeeld heel smakelijk met honing, maar er zijn ook allerlei andere manieren. Wat vrijwel elke methode heeft is een lange bereidingstijd. Veel recepten gaan uit van minimaal 2 uur garen, op relatief hoge temperatuur. Maar wil je een echt door en door gegaarde lamsbout die lekker mals is? Dan laat je hem minimaal 3,5 uur garen op lage temperatuur. Probeer dit fantastische recept maar eens!
Ingrediënten
Voor de lamsbout zelf:
- 1 lamsbout van ongeveer 1,5 kilo (is hij groter, dan mag hij gerust langer garen. Neem daarvoor een half uur per 300 gram.
- 1 rode ui
- 2 lente-uitjes
- 500 ml rode wijn
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 5 takjes tijm
- 1 theelepel venkelzaadpoeder
- Olijfolie, peper en zout naar smaak
Voor het kruidenkorstje (optioneel):
- 3 witte boterhammen
- 1 eetlepel verse bieslook
- 2 eetlepels verse peterselie
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 100 graden. Snij de ui en lente-uitjes alvast in kleine stukjes.
- Zet een grote braadpan op hoog vuur en verhit deze. Zorg dat de pan echt goed heet is, smelt er dan boter in of doe er olijfolie in. Pas als ook dit goed heet is, doe je de lamsbout erin. Elke kant hoeft maar heel kort in de pan, want het gaat vooral om het dichtschroeien. Zodra er aan alle kanten een mooi korstje zit, voeg je de ui en lente-ui toe. Laat dit heel even meegaren en blus dan alles af met rode wijn.
- Doe de lamsbout in een ovenschaal en giet het vocht erbij. Snij de knoflook fijn en doe dit in een bakje. Ris de blaadjes van de rozemarijn en tijm hier ook in. Voeg het venkelzaadpoeder toe en meng dit even door elkaar. Verdeel het kruidenmengsel dan over de lamsbout. Zet de lamsbout in het midden van de oven en laat deze 3,5 á 4 uur garen. Elk uur besprenkel je de bout met het vocht waar hij in ligt.
- Je kunt de lamsbout meteen serveren, maar het is ook lekker om er een kruidenkorstje op te doen. Dat doe je op de volgende manier.
- Haal de lamsbout uit de oven en zet deze naar 220 graden. Doe het zachte deel van de boterhammen (dus niet de korsten) in een blender. Voeg de bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn en olijfolie toe. Mix dit met de blender tot een soort korrelige pasta. Smeer de pasta over de lamsbout en zet deze nog 5-10 minuten in de oven. De lamsbout heeft nu een knapperig groen kruidenlaagje.
Een lamsbout garen kost geduld. Logisch, want het is een dik stuk vlees. Het bereiden kost niet zo veel werk en is lekker makkelijk. Vervolgens kun je lekker wat anders gaan doen terwijl de bout staat te garen. De lamsbout is heerlijk om te serveren met gebakken aardappels en sla, maar past ook bij allerlei andere aardappelgerechten. Eet smakelijk!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com