Stamppot zuurkool is een behoorlijk traditioneel gerecht. Het is ook een van de weinige gerechten waarin zuurkool wordt gebruikt. Terwijl er toch zoveel méér heerlijke opties zijn! Deze zuurkool uit de oven is om je vingers bij af te likken.
Ingrediënten voor zuurkool uit de oven (4 personen)
- 500 gr zuurkool
- 1 grote rookworst
- 200 ml verse appelsap
- 100 gr spekjes
- 1 flinke ui
- 2 sjalotjes
- 2 tl kaneel
- 8 kruidnagels
- 1 laurierblad
Bereidingswijze van zuurkool uit de oven
Verwarm de oven voor op 125 graden (LET OP: lage temperatuur!).
Neem een wok- of braadpan en verhit daar wat olie in. Bak hierin de spekjes lichtbruin. Snijd de ui en sjalotjes in stukjes en bak ze even mee.
Voeg dan de zuurkool, de kaneel, het laurierblad en de kruidnagels toe. Bak het allemaal op hoog vuur ongeveer 2 minuten. Giet dan de appelsap bij het mengsel en breng dit aan de kook.
Neem een grote ovenschaal en verwarm deze even in de oven. Giet het zuurkoolmengsel in de ovenschaal en leg de rookworst erop (eventueel in stukken gesneden). Plaats in het midden van de oven. Laat het gerecht in ongeveer 45 minuten gaar stoven.
Serveer de zuurkool met aardappelpuree of gekookte aardappels.