In de koude wintermaanden horen natuurlijk ook bepaalde groenten thuis. Zo zijn rode bieten een ‘half vergeten groente’. Bekender dan de echt vergeten groentes, maar toch ook uit de gratie gevallen. Dat is best jammer, want de zoetige smaak is erg lekker, ook voor kinderen. Probeer deze lekkere bietensoep maar eens!
Ingrediënten voor bietensoep
- 1 pakje van vier rode bietjes of 4 rode bietjes uit een pot
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 zoete, stevige appel
- 2 blokjes bouillon
- 1 citroen
- Flinke scheut volle yoghurt
- Half bakje verse tijm
Bereidingswijze van bietensoep met yoghurt
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Schil de bieten indien nodig. Snijd ze in kleine stukken. Fruit deze goudbruin in een soeppan. Snijd de biet in stukjes en voeg deze toe (laat evt. even uitlekken). Schil en snijd de appel en voeg deze toe. Blijf regelmatig scheppen en voeg eventueel wat extra boter of olie toe als het aan de bodem van de pan blijft plakken.
Kook 1 liter water in de waterkoker. Giet dit in de pan bij het bietenmengsel en voeg de bouillon tabletten toe. Roer dit even goed door tot de tabletten zijn opgelost. Laat op zacht vuur een half uur koken.
Boen de citroen schoon en rasp het buitenlaagje van de schil. Pers de citroen dan uit. Doe een flinke scheut yoghurt (ong. 12 eetlepels) in een kom. Voeg de helft van het citroensap toe en doe de tijmblaadjes erbij.
Pureer de soep met de staafmixer en laat nog even zachtjes pruttelen. Serveer de soep in soepkommen of diepe borden. Schep in elk bord 1-2 eetlepels van het yoghurtmengsel.
Heerlijk te combineren met een winterse gevulde kip en stoofpeertjes als dessert.