Biologisch eten is vaak best even wennen. Misschien begin je ermee met de beste bedoelingen. Beter voor het milieu, beter voor je gezondheid… En dan blijkt dat er toch ook wat kleine minpuntjes zijn. Veel mensen schakelen na een korte periode toch weer terug naar de reguliere producten. Waarom? Dit zijn dingen waar je even aan moet wennen als je biologisch en bewust boodschappen doet.
Eten smaakt iets anders
Je eten smaakt iets anders als het biologisch is. Dat heeft te maken met de basisproducten waarvan het biologische item gemaakt is. Bij groenten proef je het verschil omdat ze wat steviger zijn en een vollere smaak hebben. Bij biologische margarine wordt een andere soort olie gebruikt waardoor de boter een andere smaak heeft. Dat geldt ook voor veel andere producten: de grondstoffen zijn anders en dus is de smaak ook iets anders.
Het is lekkerder
Biologisch eten wordt doorgaans als lekkerder beschouwd dan regulier eten. Dat komt voor een deel omdat je gewoon bewuster eet. Je bent er meer mee bezig en bovendien hoef je je er niet schuldig over te voelen. Verder zijn biologische producten ook smaakvoller omdat ze minder ‘en masse’ worden geproduceerd. Ze zijn meestal niet zo glanzend 100% super in uiterlijk, maar smaken daarentegen wel een stuk lekkerder.
Het is duurder
Het is in het begin best even schrikken als je biologische producten koopt. Sommige zijn behoorlijk duurder dan het basis assortiment. Toch is dat niet altijd zo. Soms zijn de biologische producten wel een vergelijkbare prijs. Maar vaak wordt extra geld gevraagd, vooral bij groenten en vlees merk je dat duidelijk. Eigenlijk niet helemaal terecht, want de verkoop van biologische producten zou eigenlijk gestimuleerd moeten worden en wordt zo geremd. Je moet maar zo denken: je betaalt iets extra, maar dat geld hoef je dan niet aan een milieudoel te geven; tenslotte eet jij al een stuk bewuster.
Wat als het jou niet lukt?
Wat moet je doen als het jou niet lukt om biologisch te eten? Dan kijk je eerst naar de reden. Doe je het niet omdat je het gewoon niet wilt, dan zul je je houding moeten veranderen. Eet je niet biologisch omdat het te duur is? Dan let je extra op aanbiedingen en haal je je groenten in elk geval bij de groenteboer. Eet je niet biologisch omdat je de smaak niet zo lekker vindt? Dat is een kwestie van wennen: als je het een paar weken probeert wil je niet meer anders.
Biologisch eten is beter voor het milieu. En omdat er geen pesticiden en gifstoffen worden gebruikt, is het indirect ook beter voor je gezondheid. Zodoende is biologisch eten echt belangrijk als je groener wilt leven.