Een voedselvergiftiging is absoluut geen pretje. Je kunt er dagenlang ziek van zijn en het kan zelfs levensbedreigend zijn! Daarom worden er duidelijke adviezen gegeven over het veilig koelen en bewaren van eten. Tenslotte leven we in een modern land, waar er genoeg mogelijkheden zijn om problemen te voorkomen. Dit zijn goede methodes om voedsel veilig te koelen en te bewaren.
1. De Amerikaanse koelkast
De meeste koelkasten in Nederland zijn relatief klein. We gebruiken vaak koelkasten van zo’n 125 liter. Amerikaanse koelkasten zijn een flink stuk groter: het zijn koelkasten die van vloer tot plafond reiken. Daardoor is er een enorme koelcapaciteit, die zeker praktisch is als je bijvoorbeeld professioneel wilt koken en bewaren. Moderne Amerikaanse koelkasten kosten relatief weinig energie om het eten koel te houden.
2. Koelvitrine
Werk je professioneel met eten, dan moet er nog meer gekoeld worden. Wil je bijvoorbeeld etenswaren verkopen en dus in het zicht van mensen houden? Dan is een koelvitrine ideaal. Het eten wordt koel bewaard in een vitrinekast die (deels) gekoeld wordt. Dit zie je bijvoorbeeld bij snackbars, slagerijen etc. Je zult het thuis weinig gebruiken, maar als je professioneel werkt kun je vrijwel niet zonder. Het eten wordt net zo koel gehouden als in een gewone koelkast en heeft dus dezelfde houdbaarheid.
3. Barkoeling
Als je vooral gericht bent op verkoop vanachter een balie of bar, is barkoeling erg praktisch. Deze koeling is weggewerkt in of onder de bar, zodat je er gemakkelijk toegang toe hebt. Deze koeling is met name handig als je drinken koel wilt bewaren voor verkoop. Dit is met name belangrijk voor dranken die ongekoeld maar kort houdbaar zijn, zoals melk, chocolademelk en fristi. Maar ook frisdranken en bijvoorbeeld cola zijn langer houdbaar als ze koel bewaard worden.
4. Inloopkoeling
Gekoelde vitrines en barkoeling zijn praktisch als je aan het verkopen bent. Maar wat als je voornamelijk werkt met veel etenswaren die bederfelijk zijn, maar niet aan de klanten getoond hoeven te worden? Deze bewaar je het beste in een inloop koeling. Dit type koeling kost minder energie dan bijvoorbeeld vitrine koeling, omdat de ruimte goed geïsoleerd is. Daarnaast is het in de koeling donker, waardoor het eten nog langer houdbaar is.
5. Veilig koelen: beschrijf je koelproducten!
Wil je spullen veilig koelen, dan is het noodzakelijk om ze goed te beschrijven. Elk item dat in de koeling terecht komt, moet voorzien zijn van een beschrijving van het product en de datum van maken of openen. Stel je voor dat je een tomatensoep maakt, waarvan nogal veel is overgebleven. Dit zet je in een bak in de koelkast, met een sticker erop waar je de datum en een beschrijving op hebt gezet. Zo weet je ook een paar dagen later nog wat erin zit en of het nog eetbaar is.
Eten is in de koeling veel langer houdbaar dan erbuiten. De ideale temperatuur van het koelen verschilt per product, maar ligt meestal rond de 3 a 4 graden Celsius. Op deze temperatuur wordt de groei van de meeste bacteriën flink geremd en kun je het eten het langst bewaren zonder het in te vriezen. Onthoud wel dat na het bereiden van voedsel het meestal niet langer dan 3 dagen houdbaar is. Wil je je keuken professioneel inrichten, dan is het essentieel om rekening te houden met voldoende koel- en vriesruimte. Vries je het eten in? Check dan de houdbaarheid van ingevroren eten!