Zelfgemaakte stoofpotjes zijn vrij gemakkelijk te maken en zijn erg lekker. Het enige wat je nodig hebt is geduld. Vrijwel elke stoofpot bevat namelijk vlees dat lang moet sudderen om gaar te worden. Zo ook de Indische stoofpot Rendang: een absolute topper als het gaat om lekkere vleesstoofpotten! Exotisch, smakelijk en een tikje pittig: dit stoofpot Rendang recept moet je echt een keer proberen.
De ingrediënten voor stoofpot Rendang (4 personen)
Niet erg origineel, maar zoals de meeste recepten begint ook het stoofpot Rendang recept met een lijstje ingrediënten en benodigdheden. Sommige ingrediënten zijn alleen verkrijgbaar bij de toko, maar er staan ook alternatieven bij die je in de supermarkt kunt vinden. De meeste grote supermarkten hebben een afdeling met Indische kruiden.
- 500 gram sukadelappen
- 5 rode sjalotjes
- 5 teentjes knoflook
- 11 rode lomboks / 4 hete Spaanse pepers / 4 eetlepels sambal oelek
- 3 cm koenjit / 1 theelepel kurkuma-poeder
- 1 1/2 theelepel laospoeder
- 1 stengel sereh / 1/2 theelepel serehpoeder
- 5 gepofte kemirinoten
- 1 liter kokosmelk
- 3 citroenblaadjes
- Sap van een uitgeperste citroen
Bereidingswijze voor zelfgemaakte stoofpot Rendang
Het bereiden van stoofpot Rendang is niet moeilijk. Het grootste deel van het werk bestaat uit het fijnmalen en -snijden van de ingrediënten zodat er een mooie boemboe kan worden gemaakt. Tijdens het koken kun je natuurlijk gewoon wat anders gaan doen, zolang je het vuur niet te hoog zet.
- Snij het vlees in blokjes van ongeveer 1 cm
- Pel de sjalotjes en knoflookteentjes en hak ze fijn
- Verwijder de steeltjes van de lomboks of pepers en hak ze fijn
- Knip het bovenste deel van de stengel sereh, kneus hem en leg er een knoop in
- Schil de koenjit en snij hem fijn
- Maak de kemirinoten fijn in een vijzel of met de staafmixer. Voeg dan de sjalotjes, knoflook, lomboks, koenjit of kurkuma en laospoeder toe en wrijf of maal dit tot een dikke pasta
- Breng de kokosmelk in een grote wok aan de kook, roer de pasta erdoor en laat dit 10 minuten zachtjes koken en iets indikken
- Doe het vlees, serehstengel of -poeder, citroenblaadjes en citroensap erdoorheen en laat het 2 uur lang sudderen tot het vlees gaar is en het een dik mengsel is geworden
Serveertips voor stoofpot Rendang
Traditioneel wordt Rendang opgediend met verschillende groenten en rijst. Omdat de Rendang functioneert als saus over de rijst, kun je hem met wat water aanlengen. Doe dit niet teveel, want anders verliest de stoofpot zijn heerlijke, sterke smaak. Sla is erg lekker om een frisse tint bij dit gerecht te geven, evenals komkommer. Maar ook verschillende andere groentes zijn welkom als bijgerecht, zoals Indische sajoer boontjes. Ook gestoomde groenten zoals broccoli of spinazie zijn lekker bij zelfgemaakte stoofpot Rengdang. In de zomer is het lekker om te kiezen voor een afsluitende fruitsalade, in de winter is een zelfgemaakte chocoladepudding een heerlijk nagerecht!