Steeds minder mensen geloven dat suiker echt goed is voor je. Daarom wordt er vaak gekozen voor alternatieven, zoals rietsuiker of honing. Vooral honing wordt gezien als de perfecte vervanger, want honing is een natuurproduct. Er komt vrijwel geen bewerking aan te pas: zoals de bijen honing maken is het al een kant-en-klaar product. En dus wordt honing gebruikt als suikervervanger, met name in thee en koffie. Maar is honing nu eigenlijk wel zo’n fantastisch product? En wat is er mis met gewone suiker? Honing vs suiker: wat is waar?
Geraffineerde suiker
Met geraffineerde suiker bedoelen we meestal bietensuiker. In de winkel wordt dit verkocht als kristalsuiker of basterdsuiker. Deze suiker staat ondertussen bekend als ongezond, omdat hij geraffineerd is. Toch moeten we één ding bedenken: er gebeurt tijdens de hele behandeling niets chemisch bij het maken van suiker! Veel mensen denken dat er dingen aan worden toegevoegd, maar dat is niet zo. In principe worden er suikerbieten gebruikt, waar de suiker uit gehaald wordt. Het eindproduct is witte suiker, die ook in suikerklontjes geperst kan worden. Het restproduct van de bieten is geschikt als diervoeder. Wat is er dan mis met suiker? Dit zijn twee dingen. Allereerst is suiker een grote veroorzaker van diabetes: bij het eten van suiker stijgt de suikerspiegel explosief, waarna die door de aanmaak van insuline omlaag keldert. Door deze fluctuaties kan op langere termijn diabetes ontstaan. Ten tweede is suiker een echte dikmaker. Het bevat heel veel energie, maar vrijwel geen belangrijke voedingsstoffen. De energie heeft je lichaam vaak niet nodig en dus wordt het opgeslagen in de vorm van vet, voor het geval het later wel nodig is.
Honing: een bij-product
Honing wordt gemaakt door bijen. In tegenstelling tot bietensuiker wordt honing rechtstreeks in de natuur gemaakt. In principe hoeft er niet aan te worden toegevoegd om honing te verbeteren. Toch zijn er onderling wel verschillen in honing. Deze soorten zijn er:
- Biologisch. Deze honing wordt niet gemaakt in Nederland, maar wel in andere landen.
- Koud- en warm geslingerd. Honing wordt van de raten geslingerd in een soort centrifuge. Dit kan koud gebeuren, maar soms wordt de honing verhit. Dit gebeurt omdat de honing dan vloeibaarder blijft en langer houdbaar is.
- Gemengd. De meeste honing in een potje is gemengde honing. Er is bijvoorbeeld een goedkope honing op de markt, die niet helemaal de perfecte smaak heeft. Door te mengen met andere honing wordt de smaak beter en kan het potje duurder verkocht worden.
Honing bevat voor 80% suiker. De rest is vooral water, met een heel klein beetje vitamines en mineralen. Het product is in de basis bedoeld voor de uitkomende larven en voor hongerige tijden. Het hoeft voor bijen en bijenlarven niet veel voedingsstoffen te bevatten.
Het verschil
Wat is nu eigenlijk echt het verschil tussen suiker en honing? Het verschil is minder groot dan je zou denken. De suiker die in honing zit, zit namelijk ook in bietensuiker. Het is eigenlijk dezelfde soort suiker en die heeft dus ook dezelfde invloed op je lichaam. Mensen die geloven dat honing gezonder is dan suiker, zitten er dus naast. In beide gevallen krijg je dezelfde suikers binnen, die worden omgezet in energie. De overtollige energie wordt omgezet in vet en dus word je zowel van honing als van suiker dik als je er teveel van gebruikt. Dit zijn belangrijke aandachtspunten:
- Honing mag niet worden gegeten door zwangere vrouwen, omdat er een stof in zit die schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.
- Honing bestaat wel voor 20% uit water, maar dat betekent niet dat het gezonder is dan pure suiker.
- Voor diabetici is er geen verschil tussen honing en suiker: bij beide moet goed worden opgepast!
- Honing blijft meer aan de tanden plakken dan bietensuiker. Daardoor wordt het door tandartsen niet geadviseerd om suiker te vervangen door honing.
Honing vs suiker: wie heeft er eigenlijk gewonnen? Eigenlijk niemand! Suiker en honing zijn in de basis ongeveer hetzelfde. Uiteraard is honing een natuurproduct, maar ook aan bietensuiker wordt tijdens de productie niets toegevoegd. Beide zijn het ‘lege’ stoffen in de zin dat er geen voedingsstoffen inzitten die belangrijk zijn voor het lichaam. Ze leveren veel energie, wat het lichaam lang niet altijd nodig heeft. Je kunt dus gerust honing gebruiken als vervanger voor suiker, maar het is nog beter om beide producten te minderen. Honing is dan ook absoluut niet geschikt als suikervervanger als je op dieet bent. Anderzijds zijn zowel honing als suiker gezonder dan kunstmatige zoetstoffen zoals zoetjes, want van kunstmatige zoetstoffen is bekend dat ze ernstige gezondheidsrisico’s kunnen opleveren op de lange termijn!