Misschien ben jij pas een eigen horecazaak begonnen. Of ben je dat nog van plan en ben je nu inspiratie aan het zoeken. Hoe het ook zij: over een eigen horecazaak moet je wel even nadenken! Als je hals over kop begint, is de kans vrij groot dat je plan niet zal slagen. Want een horecazaak runnen is niet zo gemakkelijk als het lijkt! Dit zijn praktische tips voor een eigen horecazaak.
1. De locatie die past bij je doelgroep
Allereerst heb je natuurlijk een locatie nodig. Je moet daarbij vooral rekening houden met je doelgroep. Ga je in het centrum van de stad zitten, dan bereik je waarschijnlijk vooral mensen die gaan winkelen, mensen die er vlakbij wonen en studenten. In de buitenwijken zit je vooral goed als je bijvoorbeeld een snackbar hebt, waar mensen gemakkelijk bij kunnen parkeren. Langs de snelweg bereik je weer een heel andere doelgroep.
2. De inrichting die past bij je doelgroep
Nu je een locatie hebt, ga je nadenken over de inrichting. Zowel binnen als buiten moet je horecazaak passen bij je doelgroep. Wil je graag gezinnen aantrekken? Dan is een speelhoek of speelzolder erg fijn. Maar ga je liever voor een wat chiquere clientèle, dan ga je juist voor een strakke, ruime indeling met verfijnde stijl. Een snackbar richt je natuurlijk heel anders in dan een restaurant.
3. Goed personeel
Je personeel is echt essentieel voor het slagen van je horecazaak. Is jouw personeel niet vriendelijk of beleefd, dan jaagt dat klanten weg. Slordigheid is ook een grote boosdoener. Bovendien moet het personeel goed georganiseerd worden en een duidelijke taak krijgen. Ben je daar zelf geen ster in? Geen probleem, maar neem dan iemand in dienst die het personeel wél goed kan leiden. En die ook in staat is om personeel te ontslaan dat niet aan de verwachtingen voldoet.
4. Kwalitatieve apparatuur
Natuurlijk kan het personeel alleen zijn werk goed doen als er goede apparatuur is. Zorg voor een fatsoenlijk kassa systeem, waardoor je personeel gemakkelijker kan werken. Ga niet voor huis- tuin- en keuken apparaten maar voor echte horeca apparaten. Deze zijn meestal van veel betere kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een goede koelkast voor de horeca, waar veel in past en die veel gelijkmatiger koelt dan een gewone tafelkoelkast.
5. Een duidelijk menu
Misschien denk je dat je menu zo uitgebreid mogelijk moet zijn. Maar je kunt beter gaan voor een wat kleiner menu waarbij je zeker bent van de kwaliteit die geleverd wordt. Je kunt beter 10 gerechten hebben die heel goed zijn dan 20 gerechten die matig zijn. Overleg het menu altijd met je (chef)kok en laat hem duidelijk aangeven wat hij wel en niet kan. Kies samen een geschikte keuken en blijf daarbinnen. Maak er geen ratjetoe van allerlei verschillende gerechten en keukens van.
6. Zorg voor goede marketing
Je hebt nu een mooi restaurant op een goede locatie, met fijn personeel en een duidelijk menu. Dat is natuurlijk al een heel goed begin, maar wat doe je zonder gasten? Tijd om aan het werk te gaan met de klantenwerving. Tegenwoordig kan geen enkel restaurant nog zonder een website. Geef je gegevens overal op, zodat je gemakkelijk gevonden wordt in Google. En zorg ook voor flyers in de buurt en een feestelijke opening. Zorg dat je op review-websites terecht komt, dat je bij bekende sites genoemd wordt en dat je gevonden wordt bij de belangrijkste zoektermen in Google.
Een eigen horecazaak beginnen of doorzetten is een hele klus. Je hebt er je handen vol aan. Bovendien is het vaak lastig te voorspellen of een zaak echt goed gaat lopen. Je moet een klantenkring op zien te bouwen waarmee je verder kunt gaan. Het is dan ook belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt of je dit wel wilt. Als je je zaak goed opzet kan het een prachtig bedrijf worden waar je trots op kunt zijn.