Het principe van ‘slowcooken’ is de laatste jaren in Nederland bekend geworden. Het idee wordt echter al eeuwenlang gebruikt. Heel veel stoofgerechten worden al langzaam gegaard over een heel lange tijd, soms zelfs een hele dag. Het principe kennen we dus wel. Maar tegenwoordig zijn er prachtige pannen te koop, echte slowcookers, waarin je gemakkelijker dit soort gerechten kunt maken. Hoe werkt zo’n slowcooker eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van een slowcooker?
Wat is een slowcooker?
Een slowcooker is een metalen onderstel met daarop een pan met deksel. Deze pan is vaak van aardewerk, omdat dat vrij stabiel warmte kan doorgeven. De warmte blijft lange tijd in het aardewerk en wordt goed doorgegeven aan het eten zonder dat het te snel te verhitten. De pan van de slowcooker kan worden afgenomen van het onderstel, om hem gemakkelijker te kunnen vullen. Van sommige slowcookers kun je de pan ook gebruiken op het gasstel om vlees even aan te bakken.
De voordelen van een slowcooker
Een slowcooker heeft verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste:
- Je kunt een slowcooker rustig aan laten staan terwijl je zelf iets anders gaat doen. Het is volkomen veilig en bovendien zal het eten niet aanbranden.
- Als je het eten hebt gesneden, kun je het meteen in de pan leggen. Met een klein beetje vocht erbij kun je het dan rustig laten garen. Daardoor kost het koken minder tijd.
- Je gebruikt nauwelijks extra vet. Het heeft in een slowcooker geen toegevoegde waarde om olijfolie, boter of braadvet te gebruiken. Dat gebruik je namelijk om te voorkomen dat vlees aanbakt en dat doet het niet in de slowcooker.
- Er blijven meer vitamines behouden in de groenten en de smaken komen beter tot hun recht.
- In een grote slowcooker kun je praktisch alles bereiden, zelfs je kerstkalkoen of andere kerstgerechten! In kleinere slowcookers kun je nog steeds prima maaltijden voor het gezin bereiden.
Nadelen van de slowcooker
Zoals elk apparaat heeft ook de slowcooker een aantal nadelen.
- Je moet al lang van tevoren beginnen met koken. Ben jij altijd impulsief en bedenk je pas op het laatste moment wat je wilt eten? Dan zul je flink moeten wennen aan de lange bereidingstijden.
- Het is weer een groot apparaat op het aanrecht. Terwijl het niet perse nodig is: je kunt ook slowcooken in een gewone pan op inductie, op het kleinste pitje van het gasstel of in de oven. Dat kost meestal wel wat meer energie en bij het gasstel is het minder veilig om erbij weg te lopen.
- Doordat alle ingrediënten in één pan liggen, nemen ze elkaars smaken aan. Dat kan heel lekker zijn, maar is niet altijd wat je wilt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om bijvoorbeeld groenten in de pan te bereiden en het vlees in de slowcooker of andersom.
Zoals elk apparaat in de keuken heeft een slowcooker zijn eigen voor- en nadelen. Het is fijn om je gerechten langzaam te laten garen op een veilige manier, maar deze manier van koken is niet voor iedereen weggelegd. Het is wel ideaal als je naar je werk moet, want je kunt de slowcooker ‘s morgens aanzetten zodat je ‘s avonds keurig op tijd kunt eten. Overigens zijn er ook slowcookers met een timer functie, zodat hij op de juiste tijd aanspringt als jij al naar je werk bent.