De winter is de ideale tijd voor hartige taart. Het is best eenvoudig te maken en het is heerlijk warm en vullend. Deze taart van filodeeg is dat zeker, gevuld met spruitjes en geitenkaas. Eventueel kun je de spruitjes ook vervangen door andere groente, bijvoorbeeld broccoli.
Ingrediënten voor hartige taart met spruiten
- 500 gram spruitjes
- 50 ml likeur, bijv. Grand Marnier. Ben je geheelonthouder, dan kun je dit weglaten.
- 1 pakje filodeeg
- 100 gram zachte boter
- 200 gram geitenkaas
- 75 gram hazelnoten
- 2 sjalotjes
- 1 sinaasappel
- 3 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
Bereidingswijze van deze hartige taart
Boen de sinaasappel schoon. Rasp dan een dun laagje van de buitenkant af. Maak de spruiten schoon en halveer ze.
Hak de sjalotjes fijn. Fruit ze samen met de ui in wat olie tot ze goudbruin zijn. Voeg dan de spruitjes en sinaasappelrasp toe. Stoof op laag vuur met het deksel op de pan ong. 10 minuten, tot de spruitjes beetgaar zijn. Laat ze dan afkoelen.
Bestrijk een taartvorm royaal met de zachte boter. Bestrijk ook alle 10 vellen filodeeg met boter. Vouw elk vel filodeeg dan dubbel met de beboterde kant naar binnen.
Leg het eerste vel filodeeg vanaf het midden van de bakvorm. De helft blijft over de rand hangen. Leg het tweede vel schuin bovenop het eerste en ga zo door tot de cirkel rond is. Je hebt een cirkel van filodeeg die de hele bodem vanuit het midden bedekt en aan alle kanten over de rand van het bakblik uit steekt.
Verbrokkel de geitenkaas boven de pan met de spruitjes en roer ze er doorheen. Hak de hazelnoten fijn in de keukenmachine of staafmixer. Roer ze er dan ook doorheen.
Schep het spruitenmengsel op het filodeeg in de taartvorm. Vouw dan elk vel naar binnen over de spruiten heen. Prik wat gaatjes in de bovenlaag van het deeg. Besmeer het deeg dan lichtjes met wat boter of eigeel.
Bak de taart op 200 graden in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart nog even afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert. Serveer de hartige taart met spruitjes als hoofdgerecht met wat kleine bijgerechtjes. Natuurlijk serveer je een lekker nagerecht er achteraan.