Panna Cotta is een lekker puddinkje dat heel mooi geserveerd kan worden. Je kunt ze vrij eenvoudig zelf maken, al moet je het wel precies goed doen. Wil jij het ook eens proberen? Dit is het recept voor de basis Panna Cotta. Je kunt het recept zelf aanpassen door er bijvoorbeeld bolletjes chocola of vruchten in te doen.
Ingrediënten voor Panna Cotta
- 500 ml verse slagroom
- 3 vanillestokjes
- 50 gram suiker
- 4 gelatineblaadjes
- 4 vormpjes of kommetjes
Bereidingswijze
- Doe de slagroom in een pan en breng deze tegen het kookpunt aan, maar laat hem niet koken. Je kunt hiervoor het beste een thermometer gebruiken, al kun je het ook wel zien. Er mag wat beweging in de slagroom zitten, maar het moet niet gaan bubbelen of rijzen.
- Snijd de vanillestokjes open en voeg het merg toe aan de slagroom. Je kunt ook de hele vanillestokjes in de room doen om de smaak in te laten trekken. Voeg de suiker toe en roer de slagroom goed door. Zet het vuur laag en laat de slagroom ongeveer een kwartier rustig doorwarmen.
- Week de gelatine 5 minuten in koud water, knijp het dan uit en voeg de blaadjes een voor een toe aan de slagroom. Ze lossen meteen op. Roer het mengsel goed door om de gelatine te verdelen.
- Giet de slagroom in de vormpjes en zet ze in de koelkast. Wil je extra ingrediënten toevoegen, zoals chocolade of vruchten? Dan laat je de slagroom eerst even afkoelen, roer de extra ingrediënten er doorheen en stort dan in de vormpjes.
- Zet de vormpjes minimaal 4 uur in de koelkast, afgedekt met folie.
- Haal de vormpjes of schaaltjes uit de koelkast. Zet er een schoteltje op en kiep het geheel op de kop. Komt de panna cotta niet los uit het vormpje? Houd het dan even onder de warme kraan, de panna cotta valt dan uit de vorm op het schoteltje.
- Serveer ze met seizoensfruit of maak ze mooi op met slagroom of chocoladevlokken.
Panna Cotta is een heerlijke frisse pudding, die goed past bij de meeste gerechten. Het valt echter zelden te combineren met een dieet. Ben je streng aan de lijn, dan is dit niet het meest ideale dessert. Check onze toetjesrecepten om ideeën te vinden die beter geschikt zijn.