Als je het hebt over Italiaanse gerechten, is risotto absoluut onmisbaar. Als je eens in Italië bent geweest en daar de echte, originele risotto hebt geproefd weet je wat we bedoelen. Vrijwel elke risotto in Nederland is er maar een flauwe afspiegeling van. Helaas is de ‘risotto rijst’ uit de supermarkt lang niet zo goed als de echte Italiaanse risotto. Maar met dit recept kun je toch aan de slag om een heerlijke zelfgemaakte risotto op tafel te kunnen zetten.
Ingrediënten van risotto (4 personen)
- 1 kleine ui
- 50 gram roomboter (geen margarine!)
- 300 gram risottorijst van goede kwaliteit
- 100 ml droge witte wijn
- 1200 ml bouillon (passend bij het risotto gerecht: kip-, rund- of groentebouillon)
Bereidingswijze
- Snipper de kleine ui en fruit ze lichtbruin in wat boter of olijfolie.
- Bak de risottorijst een paar minuutjes mee op hoog vuur. Voeg dan de wijn toe en laat die verdampen.
- Zet de bouillon alvast klaar.
- Is de wijn (grotendeels) verdampt? Schep dan met een soeplepel 2 a 3 lepels bouillon bij de rijst. Zet het vuur middelhoog en roer regelmatig door. Wordt het mengsel te droog? Dan schep je er nog twee lepels bouillon bij. Laat telkens de bouillon goed opnemen door de rijst!
- Proef regelmatig of de rijst begint te garen. Tegen de tijd dat de bouillon op is (na zo’n 30-40 minuten) is de rijst al dente.
- Roer de boter snel door de rijst en laat hem smelten. Vind je dat de risotto wat teveel vocht bevat? Doe er dan Parmezaanse kaas bij, die neemt veel vocht op. Maak het mengsel niet te droog, je hoort een risotto behoorlijk vochtig te serveren.
Je kunt bij deze basisrisotto allerlei variaties toebrengen. Je kunt bijvoorbeeld wat groenten toevoegen en deze meekoken. Ook champignons zijn er lekker in. Of je gaat voor een visrisotto met stukjes vis en mosselen. Omdat risotto een romige basisrijst is, kun je er echt alle kanten mee op. Omdat het een zachte, smakelijke rijst is hoort hij zeker thuis in het lijstje met de top 10 van Italiaanse gerechten. Eet smakelijk!