Granita is een vorm van fruitijs. Het bestaat niet alleen uit water met een smaakje, dus waterijs kun je het niet noemen. Er zit ook geen melk in, dus het is ook al geen schepijs. Toch proeft het als waterijs en ziet het eruit als schepijs. Dit recept laat zien hoe je op een simpele manier een heerlijke watermeloen-granita kunt maken. Lekker voor tussendoor, maar ook ideaal als bijzonder nagerecht na het diner!
Ingrediënten
- Watermeloen (1,5 kg)
- Witte suiker (250 gram)
- Water (250 ml)
- 2 eetlepels verse munt
Bereidingswijze
- Doe het water met de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit langzaam totdat de suiker is opgelost. Daarna kun je de pan wat sneller verhitten. Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken, terwijl je regelmatig roert. Giet dan de siroop in een grote kom.
- Hak of snij de watermeloen in parten en haal het vruchtvlees eruit. Pureer het dan in de blender tot een dikke mousse. Wrijf het mengsel door de blender om de pitten en vezels eruit te halen. Meng het dan door de siroop en giet het geheel in een grote metalen bak.
- Zet de bak in de vriezer. Na ongeveer 1 uur haal je de bak uit de vriezer. Schep het hele mengsel om en schraap het ijs van de randen. Zet de bak terug in de vriezer en herhaal dit elk uur. Bij de derde of vierde keer zie je dat de ijskristallen allemaal ongeveer even groot zijn en de massa gelijkmatig is geworden. Dan is de granita klaar, maar je kunt hem altijd nog wat langer in de vriezer houden als je elk uur even roert.
- Serveer de granita in hoge glazen en strooi de muntblaadjes er overheen. Eet smakelijk!
Watermeloen-granita is een vorm van ijs die tussen waterijs en schepijs in balanceert. Het is heerlijk verfrissend en daardoor ideaal op een warme dag! Je kunt uiteraard ook granita’s maken van andere fruitsoorten, maar de hoeveelheid suiker is dan wel anders. Zo zijn galia meloenen een stuk zoeter dan watermeloenen, dus gebruik je minder suiker. Een goed trucje om de hoeveelheid suiker af te meten is het proeven van het uiteindelijke mengsel voordat het de vriezer in gaat. Begin met wat minder suiker en kijk of je hier nog wat extra suikersiroop aan moet toevoegen. Andersom werkt het niet: als het te zoet is, kun je daar weinig aan veranderen.
Foto afkomstig van shutterstock.com