Zandkoekjes hebben weinig met zand te maken. Ze worden zo genoemd omdat ze een wat korrelige structuur hebben. Ze zijn super eenvoudig te maken en het recept wordt veel gebruikt om samen met kinderen koekjes te bakken. Wil jij ook koekjes die in een kwartiertje klaar zijn? Dan maak je dit zandkoekjes recept.
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 150 gr harde boter
- 100 gr basterdsuiker
- Snufje zout
- Eventueel versiering
Tip: de verhouding is 3:2:1, dus je kunt ook met andere hoeveelheden werken om het recept eenvoudig te vermeerderen of te verminderen.
Bereidingswijze van zandkoekjes
Verwarm de oven voor op 160 graden. Let op: de koekjes bakken op vrij lage temperatuur!
Doe de bloem, suiker en boter in een kom en doe er wat zout bij. Kneed dit met koele handen tot een stevig deeg. Misschien lijkt het in het begin niet goed te mengen, maar uiteindelijk krijg je een mooie gladde bol.
Rol het deeg uit en maak er vormpjes van. Of maak er een lange dikke rol van en snijd daar snel koekjes vanaf.
Verdeel de koekjes over een bakplaat. Versier ze als je dat wilt met speciale versieringen. Zorg dat ze ongeveer even dik zijn.
Bak de koekjes afhankelijk van de dikte:
- Dunne koekjes ong 10 minuten
- Gemiddelde koekjes ong 13-15 minuten
- Dikke koekjes ong 18-20 minuten
Je ziet dat ze gaar zijn als ze goudbruin (maar nog niet donkerbruin!) zijn.