Bladerdeeg is enorm veelzijdig en kan op tientallen manieren gebruikt worden in de keuken. We hebben het al gebruikt bij het maken van hartige taarten, maar je kunt nog veel meer met bladerdeeg. Zo kun je allerlei heerlijke bladerdeeghapjes maken. Van zoet tot hartig en van complete maaltijd tot een heerlijk tussendoortje: deze recepten zijn gemakkelijk, lekker en origineel!

Bladerdeeghapjes via shutterstock.com
Hartige bladerdeeghapjes als amuse of voorgerecht
Wil je graag amuses serveren voordat de maaltijd komt? Of wil je je gasten bedienen met een heerlijk voorgerechtje? Dan kun je kiezen voor hartige bladerdeeghapjes die passen bij het hoofdgerecht. Ben je bijvoorbeeld van plan om een Grieks hoofdgerecht op tafel te zetten? Dan is ons recept voor Griekse kaasdriehoekjes een heerlijk idee. Maar er zijn ook andere passende voorgerechtjes of amuses die je kunt maken met bladerdeeg.
De basis voor kleine bladerdeeghapjes is altijd hetzelfde. Je snijdt een plakje bladerdeeg in tweeën, vervolgens leg je wat vulling op de beide helften en je vouwt ze dicht. Zo heb je twee kleine pakketjes, die je op de bakplaat legt. Je rekent standaard voor een amuse maar 1 hapje per persoon. Als je de hapjes serveert als voorgerecht kun je er twee of drie per persoon rekenen. Heb je alle hapjes klaar, dan smeer je ze in met een losgeklopt eitje (dan worden ze mooi goudbruin tijdens het bakken). Je bakt ze over het algemeen ongeveer 20 minuten op 175 graden in het midden van de oven, totdat ze de juiste kleur hebben.
Welke vullingen kun je maken voor hartige bladerdeeghapjes als amuse of voorgerecht?
- Kip. Bak wat kleine blokjes kip samen met champignons en heel fijngesneden paprika in een wokpan (met een snufje zout) en gebruik dit mengsel als vulling.
- Roomkaas. Smeer een dikke laag roomkaas in de hapjes. Deze roomkaas is heerlijk te combineren met wat gebakken champignons.
- Geitenkaas. Een combinatie van geitenkaas, honing en gehakte walnoten is een heerlijke combinatie in bladerdeeghapjes!
- Groentes. Verschillende groentes (prei, broccoli, wortel, ui, paprika) kun je fijngesneden in je hapjes leggen. Een scheutje ketjap (voor een zoetige smaak) of chilisaus (iets heter) maakt de hapjes nóg lekkerder. Zijn de groenten nog rauw, dan bak je de hapjes 25-30 minuten.
- Ragout. Je kunt wat dikke ragout in de bladerdeeghapjes verstoppen. Je vouwt de hapjes dan eerst een klein beetje dicht en giet dan de ragout erin, zodat het niet overal belandt. Cupcake-vormpjes zijn ook ideaal hiervoor.
- Zalm. De combinatie van zalm en roomkaas met bieslook is heerlijk in hartige bladerdeeghapjes, vooral als het hoofdgerecht ook vis bevat.
- Ham-kaas. Je kunt een klein blokje jonge kaas verpakken in een plakje ham. Vervolgens wikkel je dat bakje in een stukje bladerdeeg.

Kleine hartige bladerdeeghapjes via shutterstock.com
Hartige bladerdeeghapjes als lunch
We kennen natuurlijk allemaal bladerdeeghapjes die bij de lunch worden gegeten. Deze zijn groter dan de voorgaande hapjes en bestaan meestal uit een heel lapje bladerdeeg per hapje. Deze hapjes hebben geen vaste baktijd omdat dit heel sterk afhangt van de ingrediënten. Wel besmeer je altijd de hapjes met een losgeklopt ei voordat je ze bakt, zodat de hapjes mooi goudbruin worden.
- Worst: rol knakworstjes in bladerdeeg en bak ze in 25 minuten op 175 graden gaar.
- Saucijs: de makkelijkste manier is het gebruik van varkens-chipolata worstjes. Je haalt de worstjes uit hun velletje en gebruikt de vulling van de worst als vulling voor een saucijzenbroodje. Je bent direct klaar, je hoeft er geen kruiden of zout aan toe te voegen en het is bijzonder lekker! Je bakt het broodje gaar in 20 minuten op 180 graden.
- Frikandel: nog zo’n typische Hollandse klassieker. Het enige punt van aandacht: gebruik geen bevroren frikandellen! Deze zullen namelijk niet gaar worden in het broodje. Bak de broodjes in 25 minuten op 180 graden gaar.

Zoete bladerdeeghapjes via shutterstock.com
Zoete bladerdeeghapjes als nagerecht of gebakje
Wie in Nederland woont, kent natuurlijk de appelflap. Er zijn echter veel meer heerlijke, zoete hapjes die je kunt serveren als nagerecht of als lekker gebakje bij de koffie. Bladerdeeghapjes zijn meestal makkelijker te maken dan gebak, want je hebt geen beslag of deeg nodig. Ook bij deze gerechtjes zijn de baktijden sterk afhankelijk van de vulling die je gebruikt. Je gebruikt ook bij zoete hapjes een losgeklopt ei om de hapjes mooi te laten bruinen.
- Appel. Appelhapjes zijn de bekendste zoete bladerdeeghapjes. Je vult het bladerdeeg met verse appelstukjes. Je kunt hier suiker en kaneel aan toevoegen en ook rozijnen zijn een smakelijke toevoeging.
- Baklava. Griekse baklava is natuurlijk ook een bekend nagerecht dat niet alleen na een Grieks hoofdgerecht geserveerd wordt, maar ook vaak wordt gecombineerd met Spaanse en Italiaanse gerechten.
- Abrikoos-mascarpone. Maak een mengsel van 200 gram mascarpone, 1 eigeel, 2 zakjes vanillesuiker en 1 eetlepel custardpoeder. Leg 10 bladerdeegplakjes in muffinvormpjes en schep dit mengsel erin. Snij dan 5 abrikozen doormiddel en leg telkens een halve abrikoos op de bladerdeeghapjes. Bak ze 20 minuten op 225 graden.
- Perzik-room. De voornoemde hapjes kun je ook maken met een vulling van banketbakkersroom met halve perziken er bovenop. Deze bak je 20 minuten op 200 graden.
- Spijs. Kneed 1 ei met 1 eetlepel melk en 400 gram amandelspijs. Leg dit als vulling op de blaadjes bladerdeeg (of maak een aaneengesloten ‘taart’ van het bladerdeeg). Bak 25 minuten op 200 graden. Doe er wat hele amandelen in voor een lekkere ‘bite’.
Kruimelend bladerdeeg
Bladerdeeghapjes zijn ideale winterhapjes. Ze zijn gemakkelijk, lekker snel klaar en vormen een heerlijk hapje. Er zijn wel twee kleine puntjes van aandacht. Hou je van een net en opgeruimd huis, geef iedereen dan een schoteltje. Bladerdeeg kruimelt namelijk enorm! Doe je aan de lijn? Gebruik dan filodeeg, dat is net iets droger en bevat wat minder boter. Maar nog beter is het om deze hapjes even over te slaan als je aan de lijn doet, want echt gezond is het niet. De hapjes zijn wel erg lekker, dus als je even mag ‘zondigen’ van jezelf is het zeker een aanrader om het hiermee te doen!
Ken jij nog lekkere bladerdeeghapjes? Deel ze met ons!