Warme sauzen zijn erg lekker bij het eten, maar meestal niet erg gezond. Neem nu een gemiddelde saus, bijvoorbeeld kerriesaus of witte saus. Deze wordt gemaakt uit een kant-en-klaar pakje of hij wordt gemaakt met flink gebruik van melk en zout. Over een kant-en-klaar pakje hoeven we niet uit te weiden – we weten al hoe het zit met E-nummers en zout. Maar ook de zelfgemaakte saus is niet helemaal ‘schuldvrij’: er zit relatief veel vet en zout in. Eigenlijk heeft de saus ook niet echt toegevoegde waarde qua voedingswaarden. Het is wel lekker, maar bevat geen noodzakelijke stoffen waar je niet zonder kunt. Daarom worden sausjes in de meeste diëten streng verboden. Terwijl je in feite prima kunt genieten van een lekker sausje over je vlees, groente of aardappelen! Probeer maar eens een saus met deze gezonde basis.
De basis voor gezonde saus
De ingrediënten zeggen al veel over de gezondheidswaarde van sausen. Dat kun je zeker zien aan deze ingrediënten:
- Een klein klontje boter
- Wat bloem of volkoren bloem (het laatste bevat meer vezels)
- Water
Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Voeg twee eetlepels bloem toe als de boter gesmolten is en roer dit door. Wacht tot de bloem aan het bakken is en giet dan 100 ml water in het pannetje. Wacht tot het water kookt en roer het mengsel dan goed door tot de klontjes eruit zijn. Is je saus dik, dan voeg je water toe. Is je saus dun, dan voeg je wat bloem toe. Zo ga je door tot je saus de juiste hoeveelheid en consistentie heeft. Et voilà: je hebt een saus die voor het merendeel bestaat uit water en bloem, beide gezonde ingrediënten. Voeg zout naar smaak toe.
Variaties met deze basis-saus
De basis-saus is, net als witte saus, bijna smaakloos. Alleen het toegevoegde zout geeft er smaak aan. Maar dit is slechts een basis-saus waarmee je alle kanten nog op kan. Dit zijn variaties:
- Ham-kaas saus. Smelt wat kaas door de saus heen als hij bijna wordt opgediend. Snij wat ham klein en voeg dit toe.
- Kerriesaus. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je een ruime eetlepel kerrie toe. Dit bak je even mee voordat je de bloem toevoegt.
- Champignonsaus. Zodra de saus de juiste samenstelling heeft, voeg je champignons toe. Laat deze een poosje in de saus trekken, zodat de smaak goed verdeeld wordt.
- Vissaus. Voeg kruiden toe die lekker zijn over vis, bijvoorbeeld dille.
Met deze saus heb je een goede basis voor allerlei lekkere sausjes. Die kun je zonder schuldgevoel ruim over je eten doen, want ze bestaat uit water en bloem. Een gezonde, lekkere saus dus. Het succes van de saus hangt vooral af van de vraag of je goed hebt geproefd voor het opdienen. Soms heeft de saus net even wat extra zout of kruiden nodig. Eventueel kan het ook helpen om een deel van het water te vervangen voor bouillon. De saus krijgt dan wel een sterkere bouillon-smaak, dus het is maar net wat je voorkeur is. Verder kun je de saus wat intenser van smaak maken door een sjalotje en een teentje knoflook toe te voegen. Maar dit zijn absoluut geen vereisten: in de basis is de saus al erg lekker bij je maaltijd. Eet smakelijk!