Cannoli is een heerlijk gebakje dat afkomstig is van het eiland Sicilië. Het bestaat uit een rolletje van zacht deeg, met een vulling die voor een groot deel bestaat uit ricotta. Eventueel kun je ricotta zelf maken, maar je kunt het ook kant en klaar kopen. Hoewel Cannoli erg lekker en gezond is, is het niet zo’n handige keus als je aan de lijn doet.
Ingrediënten (10 stuks)
Deegrolletjes:
- 250 gr bloem
- 25 gr zachte (!) roomboter
- 2 eieren
- 3 el water
- 3 el citroensap
- 1 el suiker
- 1 tl speculaaskruiden
Vulling:
- 500 gr ricotta
- 50 gr pure chocolade
- 2 el poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ tl citroensap
Bereidingswijze van Cannoli
- Meng water, citroensap en 1 van de eieren in een kom. Zet de droge ingrediënten klaar. Kneed de boter door het watermengsel en voeg dan een voor een de bloem, suiker en speculaaskruiden toe terwijl je blijft kneden of mengt met deeghaken.
- Rol het deeg strak in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Het deeg is nog wat plakkerig, maar dat wordt in de koelkast steeds minder.
- Laat de ricotta uitlekken en roer het dan in een kom even door elkaar. Zeef de poedersuiker en vanillesuiker over de ricotta en roer het samen met het citroensap goed door. Hak de chocola en meng ze door de ricotta. Dek de ricotta af en plaats ze in de koelkast.
- Verwarm de frituurpan op 190 graden. Gebruik Cannoli-vormen om het deeg in de goede vorm te krijgen. Eventueel kun je Cannoli’s ook zonder vorm maken.
- Rol het deeg uit tot een plak van 2-3 mm dik. Snijd er vierkanten uit en rol deze om de Cannoli-vormen. Bak ze vervolgens in 2-4 minuten goudbruin (check ze regelmatig!). Laat ze eerst even afkoelen voor je de vormpjes eruit haalt en ze opnieuw gebruikt! Heb je geen vormpjes? Dan bak je het deeg in rolletjes die je later uitholt met een mesje of appelboor.
- Leg de rolletjes klaar. Doe het Cannoli-mengsel in een spuitzak en spuit het in de rolletjes. Werk de Cannoli’s af met wat slagroom.
Cannoli’s zijn in Italië vooral populair als dessert. In Nederland wordt het steeds bekender als gebakje, bijvoorbeeld in plaats van taart. Sommigen denken dat Cannoli’s uit de winkel hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Dat zijn namelijk harde wafeltjes die niets te maken hebben met echte Cannoli’s. Wil jij Cannoli’s combineren met een lekkere Italiaanse maaltijd? Check dan de top 10 lekkerste Italiaanse gerechten!