Vietnamese lenterolletjes kom je op veel menukaarten tegen als ‘springrolls’. Het zijn doorgaans frisse, exotische hapjes met een krokante korst. Veel mensen denken dat ze worden gefrituurd, maar in de praktijk gebeurt dat eigenlijk nooit. Lenterolletjes lijken wel wat op loempia’s, maar worden op een heel andere wijze bereid.
Ingrediënten voor 4 hapjes
De meeste ingrediënten vind je bij de supermarkt. Kun je het daar niet vinden? Bij de toko vind je het sowieso!
- 25 gram rijstnoedels
- 4 velletjes rijstpapier
- 4 mooie garnalen, voorgekookt
- 3 theelepels verse basilicum
- 1 eetlepel verse munt
- 2 eetlepels verse koriander
- 1 blad sla
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel suiker
- 4 eetlepels water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 knoflookteen
- Klein beetje chilisaus
Bereidingswijze
- Kook de vermicelli in ruim voldoende water gaar. Giet daarna af en spoel meteen met ruim koud water om de vermicelli los te houden.
- Hak de kruiden vervolgens klein en doe ze in herkenbare kommetjes.
- Vul een flinke kom met lauwwarm water en laat de vellen een voor een heel even in het water om te weken.
- Leg het vel op een bord en vul met een garnaal, een klein beetje noedels, wat van de fijngehakte kruiden en wat reepjes sla. Laat enkele centimeters van de rand vrij.
- Vouw de randen naar het midden en rol het geheel op tot een mooi rolletje. Herhaal dit tot je vier mooie rollen hebt gemaakt. Vulling over? Neem dan nog enkele vellen en vul meer rolletjes.
- Meng suiker, knoflook, chilisaus, water, limoensap en vissaus door elkaar. Serveer de rolletjes met de saus.
Lenterolletjes zijn in principe een koud gerecht, waarvoor je alleen de noedels even moet koken. Verder zijn ze gemakkelijk te maken en snel klaar. Doordat ze niet worden gefrituurd, zijn ze heel wat gezonder dan loempia’s. Lenterolletjes passen dan ook in de meeste diëten.
Tip: je kunt de spring rolls ook vullen met andere vullingen, bijvoorbeeld gekookte eieren of banaan.