Diepvriesgroenten: volgens de één de makkelijkste groente die er is, voor de ander een ongezond alternatief. Er doen veel verhalen de ronde over diepvriesgroenten en slechts zelden kloppen ze. De reclames zeggen dat diepvriesgroenten vers en gezond zijn, anderen beweren het tegendeel. Wat is nou eigenlijk waar? Zijn diepvriesgroenten gezond of ongezond?
Diepvriesgroente: gezond of ongezond?
Zoals gezegd leveren diepvriesgroenten veel verschillende vragen op. Wij proberen de belangrijkste vragen over deze groenten te beantwoorden.
-
Is diepvriesgroente vers?
Ja, diepvriesgroenten zijn zelfs verser dan ‘gewone’ verse groenten. Dit komt omdat de groente na het oogsten direct wordt gewassen en ingevroren. Op het moment van invriezen komt de tijd voor de groente als het ware stil te staan. Gewone groenten worden gewassen, verpakt en vervoerd terwijl ze niet of nauwelijks gekoeld worden. Met als gevolg dat groenten die vers worden genoemd eigenlijk al niet meer zo vers zijn als je zou denken… In het opzicht van versheid zijn diepvriesgroenten dus gezonder dan gewone groenten.
-
Zitten er E-nummers in diepvriesgroente?
Nee, in principe niet. Diepvriesgroenten worden goed schoongewassen en gesneden, waarna ze meteen worden verpakt. Daardoor blijft de groente vers zonder dat er conserveringsmiddelen nodig zijn. De enige uitzondering hierop is spinazie a la creme: dit bestaat uit spinazie met room. Deze valt niet onder de standaard diepvriesgroenten, want in dit geval is de groente bewerkt.
-
Zijn er biologische diepvriesgroenten?
Ja, er zijn biologische diepvriesgroenten. Of een groente biologisch is hangt niet af van de manier van verkopen, maar van de manier van verbouwen. Er zijn leveranciers die biologische groente verbouwen en invriezen. Op de verpakking staat of de groente wel of niet biologisch is gekweekt.
-
Hoe zit het met vitamines en mineralen?
Vitamines en mineralen verdwijnen na verloop van tijd uit groenten. Dit gebeurt ook bij diepvriesgroenten. Echter, je zou verwachten dat diepvriesgroenten minder vitamines en mineralen bevatten dan gewone groenten, omdat de vitamines stuk zouden vriezen. Dit klopt echter niet; vitamines raken niet beschadigd door de kou. Bij gewone groenten worden het er wel steeds minder, aangezien de groente verouderd. In feite bevatten diepvriesgroenten dus meer mineralen en vitamines dan gewone groente.
Het waarom van diepvriesgroenten
Waarom is men ooit begonnen met diepvriesgroenten? Om eerlijk te zijn kwam het idee van diepvriesgroente niet zozeer voort uit gezondheidsredenen, maar uit gemakzucht. Ingevroren in pakjes is de groente veel gemakkelijker te vervoeren. Het is ook efficiënter te verdelen voor een maaltijd, dus ook voor de gebruiker is het handig. En heb je even geen zin in die groente, dan bewaar je hem gewoon wat langer. Diepvriesgroenten blijven wel een half jaar of langer goed in de diepvries.
Diepvriesgroenten zijn gezond. Ze zijn zelfs gezonder dan gewone groenten, omdat de groente verser is en de vitamines bewaard blijven. In dit opzicht hebben de reclames dus gelijk. Echter, het zelf kweken van groentes is nóg gezonder. Dan weet je zeker dat ook tijdens de groei alles is goed gegaan en dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt. Heb je echt geen ruimte om zelf groenten te verbouwen, dan zijn biologische diepvriesgroenten een gezond en lekker alternatief. Je ziet vooral diepvriesgroenten in gerechten als macaroni a la creme of Griekse Spanakopita, waar het als toevoeging wordt gebruikt. Echter, de groenten worden ook vaak gebruikt in de combinatie aardappelen-vlees-groente, waar de Hollandse keuken bekend om is.