Taaitaai is iets dat je meestal gewoon in de winkel koopt. Maar wist je dat je het vrij eenvoudig zelf kunt maken? Het is dan natuurlijk ook een stuk lekkerder en er zitten geen ongezonde toevoegingen in. Ga dus snel oefenen zodat je met de sinterklaas heerlijke zelfgemaakte taaitaai in huis hebt.
Ingrediënten voor taaitaai
- 250 gr vloeibare honing
- 2 eieren
- 350 gr (volkoren)meel
- 3 el bruine suiker
- 2 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagel
- 1 zakje bakpoeder
- Snufje zout
Bereidingswijze van dit taaitaai recept
Roer in een kom de honing en 1 ei door elkaar. Zeef de bloem erboven en roer dit met een lepel door de honing. Strooi de kruiden erover. Voeg ook het snufje zout toe.
Doe wat bloem op je handen en kneed tot een deegbal. Bestuif af en toe je handen met bloem om ze los te houden. Dek de kom af met folie en zet deze een poosje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Kneed nog even het deeg en rol het dan uit tot een plak van 1 cm dik. Je kunt vormpjes gebruiken om de taaitaai uit te steken of je snijdt met een mesje vormpjes uit het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegvormpjes erop.
Klop het andere ei los en bestrijk met een kwastje het deeg ermee. Zo krijgt de taaitaai een mooie gouden glans tijdens het bakken. Strooi de bruine suiker erover en bak de taaitaai in 12 minuten goudbruin en gaar. Laat even rustig afkoelen en smikkelen maar!
Mogelijke problemen en oplossingen
Dit recept is niet zo moeilijk, maar er zijn mensen bij wie het toch misgaat. Dit zijn veel voorkomende problemen en oplossingen:
- Het deeg blijft enorm plakken tijdens het kneden. Je kunt dit oplossen door meer bloem aan je handen te wrijven. Door het gebruik van honing blijft het deeg wel een tikje plakkerig.
- De taaitaai gaart niet goed of juist te snel. Het is belangrijk dat je de dikte van het deeg in de gaten houdt. Maak je dunnere vormpjes, dan kun je de baktijd verkorten. En maak je dikke koeken, dan moeten ze ook wat langer gebakken worden.
- De taaitaai wordt niet mooi bruin. Waarschijnlijk ben je het laatste ei vergeten. Dat is niet zo erg, maar dan zal de taaitaai bleek blijven. Ze wordt wel gaar en is net zo lekker.
Taaitaai maken is iets dat iedereen eigenlijk een keertje zou moeten doen. Het is hartstikke leuk en het resultaat is heerlijk. Bovendien ontdek je ook dat de meeste soorten taaitaai uit de winkel helemaal niet zo lekker zijn als die van jou. Wil je behalve taaitaai nog meer lekkere sinterklaas hapjes maken? Probeer dan ook dit lekkere recept voor pepernoten!